marți, 5 noiembrie 2019

Conferință preoțească de toamnă în prototopiatul Deta


   Marți, 5 noiembrie de la orele 9,30 a avut loc în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” din Deta cea de a doua converință preoțească pe anul 2019 închinată Anului Comemorativ în Patriarhia Română.
  Conferința a debutat cu Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos oficiat de P. C. Părinți Călin Negrea (parohia Gătaia), Ionuț Mania (parohia Liebling) și Radu Ilie (parohia Cerna).
  În prima parte au fost discutate câteva chestiuni administrative între care numirea a doi noi preoți pentru parohiile Folea și Moravița din cadrul protopopiatului. Noii slujitori ai altarului au fost prezentați de către Preaonoratul Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei
   În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, preotul Călin Negrea a prezentat referatul conferinței cu tema: ,,Anul Comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Justin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”. În cadrul lucrării referentul s-a oprit asupra biobliografiei patriarhilor comemorați, asupra contribuțiile religioase, misionare și cărturărești dar și a relațiilor cu regimul comunist.
   Părintele Valentin Bugariu de la parohia Birda a expus câteva date cu privire asupra rolului satului natal în viața Patriarhului Nicodim Munteanu dar și asupra credinței părinților și a rolului acestora în formarea viitorului slujitor al Bisericii Ortodoxe Române. În partea de Patriarhat a arătat relațiile încordate cu regimul comunist și participarea Patriarhului la sfințirea Catedralei Mitropolitane din Timișoara în toamna anului 1946.
  La inițiativa Părintelui Mitropolit Ioan a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru Patriarhii Nicodim și Justin Moisescu. Chiriarhul Banatului a insistat pe latura duhovnicească și culturală a patriarhilor comemorați care rămân exemple vii în activitatea oricărui preot.