marți, 5 noiembrie 2019

Simpozion Internațional de Teologie ,,Maica Domnului, ocrotitoarea creștinilor la Mănăstirea Timișeni - Șag



Luni, 4 noiembrie cu binecuvântatea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan și în organizarea Arhiepiscopiei Timișoarei și a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, s-au desfășurat lucrările Simpozionului Internațional de Teologie ,,Maica Domnului, ocrotitoarea creștinilor” la Mănăstirea Timișeni-Șag.
Manifestarea științifică a debutat cu Acatistul Acoperământului Maicii Domnului săvârșit de P. C. Părinte Adrian Covan în biserica cu hramul ,,Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul din incinta așezământului monahal.
Simpozionul a fost deschis printr-o sesiune comună care a reunit pe toți participanții. În cadrul acesteia au fost rostite cuvinte de bun venit de către organizatorii acestuia: Conf. univ. dr. Valy Ceia, prodecanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, P. C. Părinți Conf univ. dr. Constantin Jinga din partea Catedrei de Teologie Ortodoxă și Zaharia Pereș, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei.
În sesiunea plenară au fost susținute cinci comunicări de către: Prof. Rasko Iovici (Facultatea de Teologie din Belgrad – Serbia); Pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheșan (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea); Pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia); Pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași) și Lect. univ. dr. Stelian Pașca – Tușa (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca).
În partea a doua a Simpozionului a urmat susținerea tuturor comunicărilor în cadrul a două secțiuni moderate de Pr. conf. univ. dr. Gavril Trifa și Pr. lect. univ. dr. Adrian Covan. Referatele prezentate au vizat subiecte de teologie biblică, patristică, istorică, catehetică, omiletică și misiune referitoare la Maica Domnului susținute de profesori de teologie din Târgoviște, Arad, Craiova, Oradea, Constanța, Galați, București, Reșița, Timișoara, alți cercetători, cadre didactice, preoți și doctoranzi.
Din partea parohiei Birda, preotul dr. Valentin Bugariu a pregătit comunicarea ,,Maica Domnului în cateheza ortodoxă”.