joi, 30 martie 2017

Cu Hristos în ,,Săptămâna altfel” la Birda și Sîngeorge

Săptămâna a IV-a din Postul Mare a fost pentru preșcolarii și școlarii din Birda și Sîngeorge o perioadă de activități educative reunite sub genericul de ,,Săptămâna altfel”.
            O activitate propusă a reprezentat-o întâlnirea cu Hristos fie prin pelerinaj la mănăstirea Sfântul Ilie de la Izvor din Bocșa Vasiova fie printr-o cateheză susținută în școală în programul ,,Hristos împărtășit copiilor”.
            Miercuri, 29 Martie de dimineață copiii de la Grădinițele cu P. N. și Școlile Primare din Birda, Sîngeorge, Berecuța și Mănăstire însoțiți de profesori și de preoți au făcut un pelerinaj de o zi la Mănăstirea Sf. Ilie din Vasiova. Aici au fost întâmpinați cu căldură de viețuitoarele Sf. Mănăstiri care le-au oferit tinerilor creștini iconițe și cruciulițe.
            Părintele Ion Petrică, duhovnicul mănăstirii le-a vorbit despre începuturile vieții monahale ctitorite în jurul izvorului din apropiere, de activitatea cotidiană a monahiilor care împletesc în aceeași măsură: rugăciunea și munca.
            La finalul orelor de reculegere, copiii au fost poftiți în trapeza așezământului monahal unde li s-au oferit o agapă.
            Joi, 30 Martie a fost organizată o cateheză închinată Anului Omagial al iconarilor și pictorilor bisericești. Cu acest prilej lecția a fost prezentată sub forma unui material power-point care a scos în evidență arta pictorului Filip Matei (1853-1940) din Banat. În cadrul a două ore a fost expusă viața artistului, principalele biserici pictate, cu privire specială asupra lăcașelor de cult care mai păstrează pictura sa. Cateheza a fost pregătită și susținută de părintele Valentin Bugariu de la parohia Birda.

          
  În încheiere se aduc mulțumiri Domnului Primar, conducerii Școlii Gimnaziale, profesorilor implicați în cele două activități precum și tuturor copiilor care au fost receptivi la noile cunoștințe primite cu acest prilej.