miercuri, 8 martie 2017

Săptămâna duhovnicească în parohia Șemlacu Mare

În Săptămâna 6-12 Martie la inițiativa P. C. Părinte Adam Rugaci, administrator al Parohiei Șemlacu Mare se desfășoară seri de rugăciune, prin oficierea slujbei Vecerniei și susținerea unor cuvinte de învățătură (cateheze sau predici ocazionale). Au slujit și vor mai sluji P. C. Părinți: Tiberiu Dan Gherasim (Ferendia), Călin Negrea (Gătaia), Valentin Bugariu (Birda), Matei Codruț (Spitalul de Psihiatrie Gătaia), Iulian Popa (Colonia Gătaia) și P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei.
            Miercuri, 8 Mărțișor a slujit părintele Valentin Bugariu care a vorbit în cateheza pregătită despre ,,Viața și faptele pictorului Filip Matei”. Potrivit istoricului de artă, Rodica Vârtaciu acesta a pictat în 60 de biserici (iconostase, icoane mobile – prăznicare și pictură murală în ulei).
            Filip Matei (1853-1940) în copilărie a trăit la Murava de odinioară (astăzi Șemlacu Mare). Cu ajutorul învățătorului Gheorghe Popovici a ajuns în atelierul de pictură al Popovicilor din Oravița. Aici a învățat arta picturii devenind ucenic apoi calfă. A lucrat cu pictorul Nicolae Popescu din Zorlențu Mare la bisericile din Seleuș (1869-1972) și Pesac (1877).
            La maturitate și-a încropit propriul atelier de pictură în Vasiova. Aici a creat o școală de pictură unde a ucenicit și Ioan Zaicu. Pictorul academic de mai târziu i-a fost ucenic lui Matei la trei biserici: Comloșu Mare (1891), Ciclova Montană și Ciuchici.
            Casa lui Filip Matei a fost pentru românii vasioveni un centru de cultură românesc în perioada dualismului austro-ungar. Aici au activat: pictori, coriști, declamatori de poezii. Matei a fost și președintele ASTREI locale și al Societății de Lectură ,,Doina”. Pentru mărturia sa românească a fost închis 4 luni de zile la Budapesta. Cu prilejul Marii Uniri a reprezentat ASTRA la Alba Iulia.
           
Și astăzi se păstrează pictura sa în mai multe biserici bănățene: Răcășdia, Gătaia, Șemlacu Mare, Toracu Mic, Percosova sau Birda fiind cele mai bine păstrate. În final vorbitorul a prezentat iconografia pictorului în cele trei compartimente ale bisericii: altar, naos și pronaos. Temele biblice reapar în fiecare biserică pictată: Iisus în mărire stând pe norii cerului între cei 4 evangheliști; Rugăciunea lui Iisus în Ghetsimani, Punerea în Mormânt, Învierea fiicei lui Iair ș. a.

            La final, părintele Rugaci a oferit un dar tuturor femeilor prezente în biserică, intonând cu acest prilej tradiționalul: La mulți ani!