joi, 9 martie 2017

Sfinții 40 de Mucenici în parohia Birda

Cu prilejul pomenirii celor 40 de Mucenici din Sevastia la biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru cei ce au pătimit în timpul regimului comunist.
            Potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul 2017 a fost declarat ca An Comemorativ al Patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului din Patriarhia Română.
                 Pentru a aminti de acest moment a fost oficiată o slujbă de pomenire oficiată de P. C. Părinți Ciprian Boșca de la parohia Banloc, Sebastian Andrei Petrescu de la parohia Percosova și Valentin Bugariu de la parohia Birda.
            A urmat cateheza cu tema: ,,Slujire și martiriu în timpul regimului comunist (1948-1989). Prigonirea Bisericii Ortodoxe Române” pregătită și apoi susținută de preotul Valentin Bugariu copiilor și credincioșilor prezenți în biserica parohială. Această cateheză face parte din proiectul ,,Hristos împărtășit copiilor” propus pentru grupul de cateheză parohial.
            În cadrul acestei lecții de religie a fost evidențiată jertfa Bisericii Ortodoxe Române, activitatea ei cotidiană în slujirea vremii: lăcașuri de cult, învățământ teologic, cateheză parohială, presă teologică și religioasă precum și preoți în închisorile timpului închiși pentru mărturisirea credinței lor din țară, Banat și din cuprinsul Protopopiatului Deta.
           
Pentru a ilustra mai bine perioada istorică s-a organizat o expoziție de carte: liturgică, opere ale patriarhului Justinian, monografii bisericești și literatură de specialitate. Eleva Gabor Roberta din clasa a IX-a de la Liceul Teoretic Gătaia a realizat două planșe tematice: ,,Biserica Ortodoxă Română în timpul regimului comunist” și ,,Martiri creștini în închisorile comuniste”.
            În încheiere copiii din clasa a VI-a îndrumați de profesorii lor au fost prezenți la acest moment religios-cultural și au recitat câteva poezii interzise, pentru care cei care au deținut volumele au fost închiși: Daniil Sandu Tudor, Radu Gyr.

            La final toți cei prezenți au primit mucenici ca simbol al biruinței nădejdii creștine peste vremi.