joi, 2 martie 2017

,,Vatră nouă”, nr. 196, 2016

Am primit la parohie, numărul pe luna Decembrie al prestigioasei reviste a comunității locale din Giarmata Vii. Dincolo de valoarea intrinsecă a scriiturii și a graficii deosebite remarcăm diversitatea articolelor, fapt atât de rar de găsit în presa rurală bănățeană: Astfel că iubitorii de istorie își găsesc aici locul, curioșii găsesc lămuriri în rubrica ,,Știați că”, părinții satului găsesc principii pedagogice în pagina ,,Educația”, iar lucrătorii gliei găsesc informații deosebite la ,,Sfatul specialistului”, iubitorii sportului minții au rubrica dedicată lor, iar gospodinele au tot aici rețete culinare ș. a.
Am remarcat o cronică a unui ,,Eveniment” organizat de Parohia Ortodoxă Giarmata Vii în coordonarea și truda neostoită al Părintelui ic. stavr. Vasile D. Suciu, parohul locului. Materialul iscălit de Lăcrimiora Tomiuc și prof. Nicoleta Spătar sub titlul: ,,Din an în an. În așteptarea Nașterii Domnului” (p. 8-9) ilustrează pas cu pas evenimentul religios-cultural desfășurat în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitate. 
În 17 Decembrie după un Te-Deum de mulțumire și o slujbă de pomenire pentru părintele prof. dr. Aurel Jivi la împlinirea a 14 ani de la mutarea la cele veșnice au avut loc trei lansări de carte. Două din aceste volume au fost îngrijite de părintele paroh Suciu: o carte de colinde: Din an în an și o broșură atât de actuală astăzi: Cum să ne comportăm în biserică. 
După lansarile de carte a urmat un concert de colinde la care și-au dat concursul: Corul Facultății de Teologie din Timișoara, Corul ,,Sfânta Maria” al Parohiei Giarmata Vii dirijat de pr. conf. dr. Nicolae Belean și Corul Școlii din Giarmata Vii.
Ultima etapă a acestui regal de credință și cultură a fost destinată vernisajului de icoane pe sticlă realizate de copiii din parohie sub îndrumarea profesorilor de specialitate. Menționăm aici și faptul că vernisajul de icoane și cântarea corală are o tradiție pe aceste meleaguri inițiată de același neobostit și harnic Părinte Vasile Suciu.
Revista poate fi citită integral pe site-ul: http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/vatra_noua_196.pdf