miercuri, 22 martie 2017

Cuncursul de Religie ,,Icoana și Școala mărturisirii” la Birda

În perioada 15 ianuarie - 10 martie 2017 a fost realizat proiectul catehetic ,,Icoana și Școala mărturisirii” propus de Parohia și Școala Gimnazială din Birda în cadrul Concursului de Proiecte catehetic-filantropice al Patriarhiei Române.
Au fost realizate lucrări în cele trei secțiuni: literară (scrisoare către Dumnezeu, poezie, rugăciune, eseu); secțiunea artistică (o icoană) și secțiunea multimedia (un material power-point).
Au participat în realizarea materialelor: 6 elevi, directorul școlii, profesorul de religie și preotul din localitate.
Finalitatea acestei întreceri de cunoștințe religioase a urmărit: evaluarea și formarea unor noi deprinderi și cunoștințe.
În cadrul activităților a fost realizat un atelier de creație intitulat ,,Prima mea icoană” la care au mai participat încă 8 elevi. În cadrul bisericii din Birda a fost organizată o expoziție de icoane pe pânză, vernisată în Duminica Ortodoxiei (5 Martie).
Ca mărturisire a credinței a fost realizată o manifestare religios-culturală intitulată ,,Mucenicii credinței” (9 Martie) când printr-o slujbă de pomenire, o cateheză, o expoziție de carte și observarea noilor cunoștințe din două planșe tematice, recitare de poezie ne-am adus aminte de suferința Bisericii Ortodoxe Române sub regimul comunist. 
Ca fixare a activităților a fost realizat un D.V.D., fotografii, au fost realizate știri postate pe blogg-ul parohial, în revista eparhială ,,Învierea”, nr. 56, 2017, (p. 26). Materialele vor fi publicate și în revista ,,Arhanghelul” în două pagini: ,,Tinere condeie” și ,,Cronica parohială”.
La evaluare a fost declarat câștigător portofoliul propus de eleva Gabor Roberta, cls. a IX-a cu titlul ,,Icoana-mărturisire a credinței prin culori”. Acesta este compus din eseul: ,,Importanța icoanelor în viața noastră”, o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul și un material power-point despre pictorul bisericesc Filip Matei.
Felicitări tuturor participanților precum și celor care i-au coordonat! Proiectul a fost depus pentru evaluare la faza următoare, zonală pe Protopopiat.