sâmbătă, 4 martie 2017

Întâlnirea publiciștilor bănățeni la Muzeul Satului

Sâmbătă, 4 Mărțișor cu începere de la orele 1100 a avut loc la Muzeul Satului Bănățean întâlnirea publiciștilor din Asociația Publiciștilor din Presa Rurală din Banat.
            Prezidiul a fost format din: prof. Ioan Traia, președintele Asociației, Dan Radosav, managerul Muzeului Satului Bănățean și dr. Doru Sinaci, director al Centrului Cultural Județean Arad. Au fost prezenți publiciști din județul Timiș.
            În prima parte a întâlnirii s-au discutat probleme organizatorice care au vizat pe membrii Asociației. Tot acum dl. prof. dr. Ioan David a inițiat o colaborare între Academia Română, filiala Timișoara și Asociația Publiciștilor. Colaborarea presupune redactarea unor materiale legate de presa rurală bănățeană pentru un volum editat de Academie: Presa Banatului.

            Inițiatorul acestui proiect grandios, cercetătorul științific Ioan David de la Filiala timișană a Academiei Române a prezentat primul volum din cele nouă proiectate: Literatura Banatului. O carte masivă ce cuprinde 880 de articole din literatura bănățeană de la origini și până în 2010.
            Pentru redactarea articolelor legate de presă s-a propus și un chestionar care cuprinde datele esențiale legate de fiecare publicație. Termenul final de trimitere al materialelor fiind: 15 aprilie.
            Dr. Doru Sinaci a semnalat apariția Monografiei Nadășului semnată de prof. Ioan Biriș. Tot în acest context a anunțat și faptul că aproape 80 % din localitățile arădene au monografie, chiar postată în variantă electronică pe site-ul: https://www.ccja.ro/category/monografii/monografiile-judetului-arad
          Istoria Bisericească Universală, Editura Sitech, Craiova, 2016, 456 p. Ediție îngrijită, preambul și biobibliografie de…. În acest cadru editorul a vorbit despre valoarea scriiturii regretatului istoric bisericesc de la Sibiu.
  Părintele Valentin Bugariu de la Parohia Birda a prezentat volumul: Aurel Jivi,

            În încheiere organizatorii aceste întâlniri au oferit o mică agapă, în cadrul acesteia s-au făcut schimburi de publicații și fiecare participant a putut afla de cărțile recent apărute în domeniul presei sătești.