miercuri, 15 martie 2017

Săptămâna duhovnicească în parohia Colonia Gătaia

Prin grija P. C. Părinte Iulian Popa, parohul bisericii cu hramul ,,Sfântului Ierarh Nicolae” a fost organizată Săptămâna duhovnicească în parohia Colonia Gătaia, protopopiatul Deta.
În Săptămâna 12-19 Martie a fost oficiate servicii liturgice zilnice: Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite și slujba Vecerniei. Cu ocazia aceasta au fost susținute cateheze și predici ocazionale de către P. C. Părinți: Tiberiu Gherasim (parohia Ferendia), Călin Negrea (parohia Gătaia), Valentin Bugariu (parohia Birda), Adam Rugaci (adm. Șemlacu Mare) și Iulian Popa, parohul locului.
Miercuri, părintele Valentin Bugariu, fost slujitor al bisericii din Colonia Gătăii între 2001 și 2011 a vorbit credincioșilor despre ,,Prigonirea Bisericii Ortodoxe Române în comunism”. În cadrul catehezei, vorbitorul a atătat calvarul Bisericii sub regimul ateu: scoasă din spațiul public, persecutată, urmărită în toate activitățile cotidiene: cult, învățământ teologic, presă bisericească.
Un rol providențial l-a avut patriarhul Justinian Marina (1948-1977) care a reușit să păstreze Biserica deschisă nevoilor credincioșilor, a militat pentru dezvoltarea învățământului teologic și a producției de carte și presă bisericească. Chiar celor întemnițați, la eliberare le-a găsit locuri în care să-și continue misiunea: Sfântul Altar sau catedra școlară.
O realizare deosebită a reprezentat-o ridicarea de biserici și lucrări de reabilitare la alte lăcășuri de cult. Între acestea se numără și biserica nouă din parohia Colonia Gătaia: ,,În locul vechii capele, în luna aprilie 1975, am început zidirea noii biserici, terminându-se de zidit în luna noiembrie 1975. în primăvara anului 1976 s-a tencuit în interior și exterior. În septembrie 1976 s-a acoperit turnul cu tablă, s-au montat crucea mare și burlanele. În luma decembrie 1976 s-au făcut ușile interioare. […] azi, duminică 12 iunie 1977 s-a montat clopotul cel mare din cele două existente[1]. Biserica a fost sfințită în 5 noiembrie 1976 de Înaltpreasfințitul dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.




[1] Valentin Bugariu, Parohia Ortodoxă Colonia Gătaia. Istorie, misiune și viață creștină, Editura Sitech, Craiova, 2011, p. 41.