vineri, 29 martie 2019

,,Foaia Săcoșană” nr. 31 / 2019


   A apărut primul număr pe anul 2019 al revistei ,,Foaia Săcoșană”. Izvodită prin truda prof. Gheorghe Lungu sprijit de un harnic colectiv de redacție, publicația ofetă cititorilor din vatra satului dar și iubitorilor de presă rurală: restituiri istorice naționale și locale, tradiții și obiceiuri, cronică culturală, poezie în grai bănățean ș. a.
  Un obicei care se mai păstrează la Sacoșu Mare este ,,Priveghiul” organizat în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (17 martie), debutul Postului Mare.

miercuri, 27 martie 2019

Popas duhovnicesc la Mănăstirea Timișeni


  În cadrul Săptămânii altfel (25-29 martie) pentru elevii Școlii Gimnaziale din Birda au fost planificate și realizate mai multe activități educativ-culturale. Miercuri, 27 martie cu începere de la orele 9,00 preșcolarii și elevii de la Sîngeorge, Birda, Mănăstire și Berecuța însoțiți de de profesori, educatori și preoți au pornit spre Mănăstirea Timișeni din comuna Șag.
   Ajunși în Sfânta Mănăstire copiii s-au închinat în bisericile așezământului monahal. În biserica cea nouă, monahia Ana Lazăr a prezentat istoricul mănăstirii. Astfel cei mici au aflat că mănăstirea a fost la origine un metoc al Mănăstirii Partoș. Pustiită în primii ani ai regimului comunist când prin Decretul 410 / 1959 monahiile au trebuit să părăsească vatra monahală, a fost reorganizată prin grija Mitropolitului Nicolae Corneanu. Mănăstirea a cunoscut în anii de după 1990 o dezvoltare prin ridicarea unei noi biserici și a unui nou corp administrativ.
    În cimitirul mănăstirii este înmormântat preotul Ioan Negruțiu (1915-2003), duhovnicul Mănăstirii Timișeni (1982-2003). Personalitate a vieții bisericești (profesor, director de Seminar Teologic, inspector eparhial și patriarhal) a fost în ultimii ani ai vieții redactorul revistei ,,Mitropolia Banatului” (1979-1981) și preot duhovnic la Mănăstirea Timișeni.

duminică, 24 martie 2019

Taina Sfântului Maslu de obște în parohia Voiteg


   În Duminica a II-a din Postul Mare prin purtarea de grijă a P. C. Părinte Dragan Giorgiev, parohul bisericii cu hramul ,,Sfântul Gheorghe” a fost oficiată Taina Sfântului Maslu în parohia Voiteg.
     Cu acest prilej au slujit P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda), Ioan Sălvan (parohia Folea), Ionuț Mania (parohia Liebling) alături de Dragan Giorgiev, parohul locului.
   Predica ocazională a fost susținută de părintele Valentin Bugariu care pornind de la prima pericopă evanghelică duminicală (Marcu 2, 1-12) a arătat faptul că slăbănogul a ajuns în starea această după o suferință îndelungată. Vindecarea a venit prin Mântuitorul Iisus Hristos și în comuniune cu ceilalți frați care ascultau Cuvântul Domnului Hristos.
    După eleoungerea celor prezenți a fost sfințită o troiță în curtea bisericii parohiale rostuită aici prin grija părintelui Giorgiev și jertfa unor credincioși.

Olimpiada de Religie, faza județeană


   Sâmbătă, 23 martie la Liceul Teologic ,,Antim Ivireanul” din Timișoara s-a desfășurat faza județeană a Olimpiadei de Religie. S-au înscris 214 elevi din clasele V-XII și au participat 194, 20 au absentat. Copiii au fost încurajați de părintele dr. Nichifor Tănase, consilier eparhial la Sectorul de Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Timișoarei.
   După deschiderea și corectarea lucrărilor au fost declarați câștigători elevii care au obținut cel puțin 90 de puncte potrivit Regulamentului de Organizare al Olimpiadei
   Cls. a V-a: înscriși 53; 1 absent; câștigător: Stănilă Anastasia (Colegiul Național Bănățean, Timișoara) – 100 pct;
     Cls. a VI-a: înscriși 33; 1 absent; câștigător: Cristea Iustina Ionela (Școala Gimnazială Dudeștii Noi) – 100 pct;
            Cls. a VII-a: înscriși 33; 2 absenți; câștigător: Mingasson Anna Katherine (Școala Gimnazială Nr. 19 ,,Avram Iancu”, Timișoara) – 95 pct;
   Cls. a VIII-a: înscriși 25; câștigător: Farcaș Curalariu Iustin (Școala Gimnazială Nr. 6, Timișoara) – 96,5 pct;
   Cls. a IX-a: înscriși 27; 6 absenți; câștigător: Oltean Adela Maria (Colegiul Național Bănățean) – 100 pct;
  Cls. a X-a: înscriși 19; 5 absenți; câștigător: Vultur Andreea (Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil”, Timișoara) – 100 pct;
 Cls. a XI-a: înscriși 17; 3 absenți; câștigător: Vîț Ana-Maria (Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil”, Timișoara) – 98, 5 pct;
  Cls-a XII-a: înscriși 7 elevi; 2 absenți; câștigător: Căbula Constantin (Liceul Teoretic Recaș) – 100 pct.
  Din parohia Birda au participat 6 elevi, 2 de la Școala Gimazială Birda (cls. VII-VIII): Ciobanu Alexandru – 87, 5 pct; Vălean Alexandru Marian – 80, 5 pct; 4 de la Liceul Teoretic Gătaia (cls. X-XI): Weisz Markus Georg – 90 pct; Matei Cristina – 68, 5 pct; Stancov Lisa – 66 pct; Murgea Maria Alexandra – 65 pct. Elevii au fost însoțiți de prof. Doru Popa.
  Felicitări elevilor care au participat, câștigătorilor și organizatorilor.
 

vineri, 22 martie 2019

Împărtășirea copiilor de la ciclul primar


   Vineri, 22 martie la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite oficiată în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda au fost împărtășiți elevii de la clasele I-IV de la Școala Gimnazială din Birda. Copiii au fost însoțiți la Sf. biserică de către prof. de religie Doru Popa.

joi, 21 martie 2019

,,Vatră nouă” nr. 220 / 2019



   A apărut cel de-al 220 număr al revistei comunității de la Giarmata Vii, ,,Vatră nouă”. Editorialul lunii februarie este iscălit de Acad. Păun Ion Otiman, ,,Doi francezi celebri: Generalul Henri Mathias Berthelot și Profesorul Emmanuel de Martonne. Cum au cunoscut poporul român și România (I)”.
   În paginile revistei găsim sub formă de cronică mai multe activități inițiate și realizate de parohia Giarmata Vii: Serbarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie) în rugăciune, medalion ,,Mihai Eminescu – poet nepereche” și Ziua Uniririi Principatelor Române (24 ianuarie) în montaj fotografic.
   Părintele Vasile D. Suciu, redactorul șef al revistei semnează rubrica ,,In memoriam” Părintelui ic. stavr. Ilie Stoca (1919-2019), paroh al bisericii ortodoxe din Giarmata Vii timp de 10 ani (1974-1984). Bursier al Mitropolitului Vasile Lazarescu de care a și fost hirotonit diacon și apoi preot a slujit la altarele mai multor biserici bănățene unde s-a remarcat ca un iscusit părinte și harnic administrator. Ultima parohie păstorită înainte de retragerea la pensie a fost cea din Giarmata Vii. Aici a reînfințat parohia (1975), a pictat biserica (1979), a realizat pardoseala cu marmură de Rușchița și mozaic venețian (1980).
   Anul Omagial al Satului românesc este evidențiat prin materialul prof. univ. dr. Carmen Bulzan din București în ,,Fascicule de lumină. Din lumina satului românesc” în care autorul deplânge starea actuală a satului: ,, Unde este tihna, odihna de la sat? Unde este rânduiala cosmică pusă în viața satului în vremea când omul nu se grăbea? De ce atâta grăbire și spre ce? Unde sunt valorile: întrajutorare, bunătate, solidaritate care erau liantul vieții în comuniune, vieții de obște? Exacerbarea pragmatismului, a individualismului, goana dupa material au îndepărtat ființa de la adevărata ei menire. Doar Biserica a mai rămas, acolo unde slujitorii Domnului sunt oameni devotați cauzei, să adune în jurul ei oamenii, să-i țină aproape prin credință, să-i îndemne la facerea de bine, să-i ajute la necaz, să le călăuzească pașii în sărbătorile bucuriei și în tristețile fiecăruia care devin ale comunității, fiind suportate mai ușor” (p. 12).
   Tot din cuprinsul bogat al acestui număr cei interesați pot regăsi suplimentul religios ,,Iconostas”, cronici culturale, curiozități, poezii, rețete culinare și o bogată cronică parohială.

Conferința ,,Violența în familie” la Deta


   Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan în organizarea Protopopiatului Deta s-a desfășurat conferința cu tema ,,Violența în familie” la Deta, joi, 21 martie cu începere de la orele 9,30.
            Conferința a fost susținută de dr. Cristina Ispas, lector universitar la Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității ,,Eftimie Murgu” din Reșița. Prelegerea a fost susținută în vederea pregătirii Marșului pentru viață care se va desfășura pe 23 martie în Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare sub moto-ul: ,,Unic din prima secundă”.
            Ideea de bază a conferinței a fost aceea că: ,,Violența în familie și violența împotriva femeilor, copiilor traversează culturile și epocile”. Conferențiarul a tratat în expunere mai multe paliere ale aceste probleme: Specificul și formele violenței, consecințele și măsurile de prevenire și combatere a violenței în familie.

            În cadrul expunerii s-a precizat faptul că la 30 de minute în România o femeie este agresată iar o consecință a violenței domestice o reprezintă apariția sindromului de tulburare de stres post-traumatic chiar și în absența agresorului.
       În partea a doua a întâlnire din încredințarea P. On. Părinte Protopop Ioan Prisăcean, P. C. Părinte Călin Negrea de la parohia Gătaia a adus la cunoștința preoților câteva probleme administrative: participarea la Marșul pentru viață de la Timișoara, mărturisirea și împărtășirea preoților în cadrul Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite oficiată în biserica din Deta și susținerea Centrului Sfântului Iosif din Deta.

miercuri, 20 martie 2019

,,Arhanghelul” nr. 1 (29) / 2019


   A apărut un nou număr al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda. Ajunsă la numărul 29 în cel de-al VIII-lea an de apariție neîntreruptă, publicația oferă credincioșilor date despre activitatea religioasă a Parohiei Birda și o privire din trecutul bisericii ortodoxe din Birda sub forma unui eseu.
   În cuprinsul revistei găsim o rubrică consistentă intitulată ,,Cateheza” cu două materiale de învățătură creștină: ,,Căsătoria modernă și implicațiile ei” iscălită de preotul Răzvan Mateș de la parohia Blajova și ,,Omilie la Bunavestire” de preotul Călin Negrea de la parohia Gătaia.
  Tot în acest număr regăsim rubrica alcătuită de copiii din parohia Birda intitulată ,,Tinere condeie” și ,,Cronica parohială”.
   Revista este distribuită la biserica parohială din Birda și la cea filială din Sîngeorge. În format electronic poate fi lecturată accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/402532124/Arhanghelul-Nr-1-2019.

Ciclu de cateheze pascale la Liceul Teoretic din Gătaia


În Săptămâna a II-a din Postul Mare a fost organizată la Liceul Teoretic din Gătaia o serie de cateheze tematice cu tematică pascală. Au pregătit și susținut cateheze preoții: Călin Negrea (parohia Gătaia), ,,Învierea lui Hristos”; prof. Tiberiu Dan Gherasim (parohia Ferendia), ,,Virtuți ale postirii: măsura gândului și a vorbei”; Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia), ,,Cruce și Înviere”; Marius Crăciunescu (parohia Clopodia), ,,Taina Vieții”. Catehezele au fost realizate pe baza Acordului de Parteneriat încheiat între Biserică și Școală și prin sprijinul acordat de prof. Doru Popa, titular al Catedrei de Religie Ortodoxă de la Liceul din Gătaia.
Miercuri, 20 martie cu începere de orele 11,00 a fost susținută cateheza cu tema: ,,Jertfă și Bucurie în slujirea Mitropolitului Vasile Lazarescu” de către preotul Valentin Bugariu de la parohia Birda. Elevii clasei a IX-a Șt. Soc au putut viziona un mateial power-point care ilustează viața și activitatea ierarhului bănățean. Totodată copiii au putut vedea o expoziție de carte, fotografie și presă bisericească despre Mitropolitul Vasile.
La final fiecare participat a primit în dar câte un calendar de buzunar editat pentru enoriașii parohiei Birda.

duminică, 17 martie 2019

Duminica Ortodoxiei în parohia Birda


   În prima Duminică a Postului Mare a fost oficiată Vecernia în ajunul sărbătorii în biserica din Birda urmată de Utrenia și Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Sîngeorge, filie a parohiei Birda.
    La momentul potrivit s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți credincioși și copii.
         La chinonic a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei. În îndemnul adresat credincioșilor, ierarhii Bisericii atrag atenția cu privire la înlocuirea icoanei cu propria fotografie așezată virtual pe diferite rețele de socializare: ,,De aceea, o imagine proprie, o fotografie a sinelui devine pentru mine un idol: o postez pe toate rețelele de socializare, aștept cu nerăbdare să fie cât mai distribuită și mai apreciată, ceea ce coincide cu faptul de a mă afirma între ceilalți. Postez cât mai multe fotografii, deci exist. Important este să fiu privit în mod personal de ochii celorlalți. De aici începe să se nască idolatria: îmi place să fiu adulat, apreciat în funcție de imaginile pe care vreau să le selectez și să le livrez în spațiul public și care s-ar putea să nu exprime de fapt cine sunt cu adevărat dincolo de imaginea exterioară”.

      După otpustul Sfintei Liturghii a fost vernisată expoziția ,,Icoana Satului Românesc”. Fotografiile au fost realizate de artistul german Kurt Hielscher în 1931 în aproape toate provinciile românești. Satul românesc de odinioară s-a rostuit pe temelia credinței ortodoxe.
   Pentru țăranul român Dumnezeu este o prezență apropiată, diurnă, prietenoasă. El este prezent mereu și pretutindeni. ,,Vede Dumnezeu!”, spune țăranul, conștient că ochiul veghetor și ocrotitor și atotvăzător al Domnului depășește puterile limitate ale omului în a sesiza întâmplătile și a detecta adevărul lor intrinsec cu claritate și cu dreptate. Cel mai propriu ar fi să spună că Dumnezeu este mereu în preajmă (Costion Nicolescu, Elemente de teologie țărănească, Ed. Vremea XXI, București, 2005, p. 200).
   În vatra satului, ridicarea casei, a fântânii, a porții casei sunt tot atâtea acte ale credinței. Prezența bisericii în sat sau în cimitir veghează pe creștinii așezați aici, troița și crucea de hotar sunt tot atâtea mărturii materiale a credincioșiei țăranului român.


Săptămâna duhovnicească la Birda



   În prima săptămână din Postul Mare (10-17 martie) a fost organizată Săptămâna duhovnicească în parohia Birda.
     Cu acest prilej au fost oficiate slujbe religioase zilnice atât în parohie, cât și în filie: Vecernia (Duminică seara), Canonul cel Mare și slujba Pavecerniței Mari (luni, marți, miercuri, joi), Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sființite (miercuri și vineri), pomenirea morților (sâmbătă) și Vecernia, Utrenia și Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare (Duminica).
     În cadrul Sfintei Liturghii au fost împărtățiți preșcolarii de la Grădinița cu P. N. Birda.

    Au fost organizate două exproziții: 1. de carte: ,,Iustin Moisescu, opere complete” și 2. de fotografie: ,,Icoana Satului Românesc” în cadrul bisericilor din Birda și Sîngeorge. Tot cu acest prilej al săvârșirii serviciilor religioase au fost susținute 6 cateheze reunite sub titlul ,,Să ne amintim de Patriarhul Iustin Moisescu”. Acestea au tratat viața și activitatea Patriarhului Iustin, opera teologică, precum și contribuția la salvarea de la demolare a bisericilor bucureștene.

vineri, 15 martie 2019

Procesiunea icoanelor în parohia Mașloc


   La inițiativa P. C. Părinte Iliia Pavlovici Pătruț, parohul bisericii ortodoxe din Mașloc a fost organizată cu sprijinul Școlii Gimnaziale din Mașloc activitatea ,,Procesiunea icoanelor” în parohia amintită.
    În Ajunul Duminicii Ortodoxiei, 100 de elevi de la Școala din Majloc însoțiți de profesori și educatori cu icoane în mâini au fost prezenți în biserica parohială. Aici părintele paroh împreună cu P. C. Părinte Dan Dologa de la parohia Remetea Mică au oficiat slujba Tedeumului și au susținut două cateheze tematice: ,,Biruința icoanelor” și ,,Ce este icoana?”. În finalul activității a fost proiectat filmul documentar ,,Despre Sfintele Icoane” prreluat de pe portalul Doxologia. ro..
    Au participat alturi de elevi următoarele cadre didactice: Spineanu Alina Sorina (director), Zamfor Melania (profesor de religie), Pavlovici Pătruț Maria, Dologa Iulia, Drăgoi Eleonora, Popescu Ramona, Szigeti Aurora (prof. înv. primar) și Martin Melania (educator).

joi, 14 martie 2019

Seară duhovnicească în parohia Gătaia


   Miercuri, 13 martie de la orele 19,00 a fost oficiată Slujba Canonului Mare în biserica cu hramul ,,Învierea Domnului” din parohia Gătaia. După otpustul slujbei, P. C. Părinte Valentin Bugariu de la parohia Birda a ținut o cateheză cu tema ,,Cele opt gânduri ale răutății”.
   Cuvântul de învățătură a încercat să creioneze activitatea practică a lui Evagrie Ponticul, patimiile identificate și remediile propuse ale celui mai mare ascet din veacul al IV-lea. Cel care l-a popularizat pe Părintele filocalic amintit la români a fost Patriarhul Iustin Moisescu cel care și-a realizat teza de doctorat în teologie în 1937 la Facultatea de Teologie din Atena cu această temă.

       Această seară de rugăciune și de cateheză se înscrie în cadrul Săptămânii duhovnicești organizată la inițiativa P. C. Părinte Călin Negrea, parohul bisericii. În cadrul acestei Săptămâni s-au oficiat slujbe bisericești (Vecernia, Canonul cel Mare, Liturghia Darurilor, Taina Sfântului Maslu, Slujbă de Priveghere și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur), s-au susținut cateheze. În Duminica Ortodoxiei va fi realizată procesiunea cu icoane. Au slujit și au ținut cateheze la invitația părintelui paroh: P. C. Părinți Iulian Popa (Colonia Gătaia – luni), Zoran Milovanov (Berecuța – marți), Tiberiu Gherasim (Ferendia – joi), Marcel Moclinda (Șipet – vineri).

marți, 12 martie 2019

,,LTG – pe hârtie”


   Liceul Teoretic din Gătaia a îmbogățit peisajul cultural local prin realizarea revistei școlare. Această izbândă este până astăzi cea mai veche inițiativă de presă din urbe. De-a lungul timpului au apărut publicațiile: ,,Luminița”, ,,Caleidoscop școlar” (1968-1972), ,,Dʼale noastre” (2003-2010), ,,Explorăm vara” (2015)[1]. De astă dată un colectiv format din patru elevi: Ovidiu Ghilezan, Diana Matei, Emilia Pop și Weisz Markus ne propun o nouă revistă ,,LTG – pe hârtie”.
     O inițiativă temerară de a consemna lucruri pe hârtie în epoca on-line și totuși pe parcursul a șase pagini ni se oferă: activități desfășurate în școală, un interviu, curiozități și crâmpeie din Regulamentul școlar, creații poetice ale elevilor ș. a.
     Acest prim număr debutează cu un citat din Abraham Lincoln: ,,În definitiv, nu anii din viață sunt cei care contează, ci viața din anii tăi”, o mărturisire de credință făcută –nu de puține ori – de Radu Beligan.
     Interviul realizat de Diana Matei cu prof. Camelia Csizmaric ne inițiază în parcursul profesional al unui dassăl și se încheie cu o motivație spre reușită închinată elevului de astăzi: ,,Nu putem deveni ce ne dorim rămânând ceea ce suntem. De aceea studiați atunci când ceilalți dorm, munciți când ceilalți lenevesc, pregătiți-vă pe când alții se joacă, acționați în vreme ce alții doar își doresc!” (p. 3).
     Felicitări redactorilor, colaboratorilor și cititorilor, iar publicației mulți ani de acum înainte!


[1] Valentin Bugariu, ,,Fenomenul presei rurale la Gătaia”, în ,,Analele Aradului”, I, nr. 1 / 2015, p. 553.

luni, 11 martie 2019

Săptămâna Duhovnicească în parohia Birda


Pe urmele Protopopului Mihail Gașpar la Bocșa


   În parohia prin grija P. C. Părinte Călin Negrea s-a finalizat Concursul Catehetic Național ,,Hristos: sufletul satului meu” care a avut ca temă pentru grupa catehetică de la Gătaia ,,Satul în vremea lui Mihail Gașpar” realizat de elevii sub îndrumarea prof. Nicoleta Brădeanu de la Liceul Teoretic din Gătaia. Proiectul a pus în valoare personalitatea Protopopului și scriitorului Mihail Gașpar (1881-1929).
 În încheierea proiectului catehetic a fost organizată o activitate denumită ,,Pe urmele lui Mihail Gașpar” cu o participare în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” din parohia Bocșa Montană.
       Aici micii pelerini din Gătaia, însoțiți de profesori și preoți au fost întâmpinați de preotul paroh Ciprian Costiș care le-a vorbit despre rolul protopopului, scriitorului și luptătorului național în comunitatea din Bocșa. A vorbit de rolul Protopopiatului Bocșa în viața urbei de pe Bârzava.
     A fost făcută o oprire la cimitirul parohial unde a fost oficiată de preoții Călin Negrea, Ciprian Costiș și Valentin Bugariu o slujbă de pomenire pentru amintitul protopop și familia sa. Tot la cimitir am aflat de la părintele Ciprian Costiș de o altă inițiativă a lui Mihail Gașpar: ridicarea unei capele de cimitir de către ,,Fundațiunea Ioan și Elisabeta Potocean (1914) în memoria primilor ostași căzuți în Primul Război Mondial din Bocșa. Totodată protopopul Gașpar a statornicit o tradiție și anume oficierea Sfintei Liturghii și a parastasului de obște pentru eroi în a Doua Zi de Rusalii.
      Părintele Costiș a prezentat copiilor din Gătaia și mormântul Dr. Petru Borlovan, medic și prieten al protopopului Mihail Gașpar care și-a sprijinit prietenul în înființarea Asociațiunii transilvane pentru literatura română și cultura poporului român, filiala Bocșa.
      La reîntoarcere spre casă s-a făcut un popas la Mănăstirea din Vasiova.

sâmbătă, 9 martie 2019

Concursul Național Catehetic ,,Hristos: sufletul satului meu” în parohia Birda


   Începând din 20 decembrie 2018 și până în 9 martie a. c. s-a desfășurat în parohia Birda Concursul Național Catehetic ,,Hristos: sufletul satului meu”.
    În prima întâlnire a grupei catehetice formate de 20 de copii a fost stabilit titlul generic al proiectului catehetic realizat pe plan local: ,,Dor de Vatră. Primarul, Dascălul și Preotul – Treimea Satului românesc tradițional” precum și activitățile desfășurate cu acest prilej. Au fost urmărite mai multe etape:
  Sărbători bisericești și naționale prăznuite prin rugăciune comună și împărtășire cu Sfintele Taine.
   Demersuri catehetice ce au vizat pregătirea unor materiale care au evidențiat satul românesc de-a lungul timpului: ,,Satul în vremea lui Cuza Vodă”, ,,Satul bănățean în perioada interbelică” și ,,Satul în perioada comunistă”. Totodată au fost realizate portrete ale unor personalități de la sat: Patriarhul Iustin Moisescu și Mitropolitul Vasile Lazarescu. Pentru a prezenta valoarea culturală a satului, elevii îndrumați de cadrele didactice au realizat montaje poetice și muzicale care au ilustrat satul românesc tradițional. Pentru punerea în valoare a personalităților satului au fost realizate programe power-point de prezentare și au fost vizionate filme documentare.
    A fost urmărită punerea în valoare a elementelor tradiționale încă vii la Birda (Colinda, Plugușorul și Capra) la casele credincioșilor și în bisericile din Birda și Sîngeorge.
    Ca activități practice au fost realizate expoziții tematice de carte, fotografie și presă bisericească, s-au făcut mărțișoare și felicitări de copiii îndrumați de profesorii lor. Au fost inițiate și câteva acțiuni filantropice cu prilejul Crăciunului, Sfinților 40 de Mucenici și al Paștilor.

miercuri, 6 martie 2019

Pomenirea Mitropolitului Vasile Lazarescu la Mașloc


      La inițiativa P. C. Părinte ic. stavr. dr. Iliia Pavlovici-Pătruț și bunăvoința conducerii Școlii Gimnaziale din Mașloc, a fost programată și susținută o cateheză despre viața și activitatea Mitropolitului Vasile Lazarescu al Banatului, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la trecerea la cele veșnice.
            Comemorarea Întâistătătorului Bisericii Bănățene a fost făcută în cadrul apropiatei sărbători a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Părintele Iliia Pavlovici-Pătruț în debutul activității a vorbit celor prezenți, elevi și profesori despre semnificația tradițională a cinstirii Sfinților Mucenici. Mucenici care se tălmăcesc prin ,,cei chinuiți”, ,,cei munciți”, muncă, termen slavon, cu sensul de ,,chin”.
            A fost săvârșită o slujbă de pomenire de către părintele paroh și P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda) și Dan Dologa (parohia Remetea Mică), apoi a fost susținută cateheza cu tema: ,,Mitropolitul Vasile Lazărescu. Viața și activitatea” cu ajutorul calculatorului și a video-proiectorului de către părintele Valentin Bugariu.
            Cateheza a fost susținută de prezentarea unui material power-point și al unei expoziții tematice de carte și fotografie.
            Din partea parohiei Mașloc au fost împărțiți mucenici ca semn al jertfirii acestora pentru mărturisirea credinței.


marți, 5 martie 2019

Patriarhul Iustin Moisescu, apărătorul bisericilor bucureștene


       Patriarhul Iustin Moisescu s-a născut în 5 martie 1910 în familia învățătorului-erou Ioan Gh. Moisescu din comuna Cândești, Câmpulung Muscel. Mama, Maria I. Moisescu a fost reazemul familiei formată din doi băieți și două fete. După clasele primare absolvite în localitatea natală și clasa întâi de liceu la Câmpulung, viitorul Patriarh al României a urmat cursurile Seminarului ,,Miron Patriarhul” pe care le-a terminat ca șef de promoție (1930). Cu sprijinul Patriarhului Miron Cristea din acea vreme a frecventat cursurile Facultății de Teologie din Atena (1930-1934) cu o specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Strasbourg și un doctorat în teologie la Atena (1937).
       La reîntoarcere în țară a fost numit profesor de limba latină la Seminarul ,,Nifon Mitropolitul” (1937-1938), profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie din Varșovia (1938-1939), Cernăuți-Suceava (1940-1946) și București (1946-1956). La cea din urmă instituție de învățământ a susținut în cadrul disciplinei biblice trei cursuri: ,,Evanghelia de la Ioan”, ,,Epistolele pastorale” și ,,Apocalipsa”.
         Înlăturat din învățământ de autoritățile comuniste[1] profesorul de teologie Iustin Moisescu a fost hirotonit diacon (23 februarie), preot (24 februarie) și arhiereu (15 martie).

    Pe 18 martie 1956 a fost instalat ca arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al Ardealului care cuprindea 6 județe. Nu a acceptat niciun compromis[2] și s-a remarcat prin dârzenie, cinste și corectitudine. A înființat revista eparhială ,,Mitropolia Ardealului” și a eliberat două vile ocupate până acum de Centrul Militar și Miliția din localitate. Locuințele au fost oferite angajaților de la Centrul Eparhial și Institutul Teologic.
    Ca mitropolit al Ardealului a participat la solemnitățile de canonizare a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș (1956) alături de alți ierarhi din Sfântul Sinod. Trupul Sfântului Iosif a fost spălat cu toată pietatea de Mitropolitul Iustin[3].
      Ales și apoi investit în 13 ianuarie 1957 arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Sucevei a păstori la Iași timp de douăzeci de ani cu remarcabile contribuții gospodărești și culturale.
           
   Ucenic al marelui ierarh, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române amintește de zestrea lăsată în anii păstoririi ca mitropolit al Moldovei: Spiritul practic cu care a fost înzestrat Mitropolitul Iustin s-a concretizat în cele trei clădiri de la Centrul eparhial, peste 70 de biserici și capele noi, 52 de case parohiale, 5 noi sedii de protopopiate și alte 5 renovate și extinse, a restaurat integral sau parțial 20 de mănăstiri și schituri și a înființat 10 muzee de artă bisericească[4].
     A sprijitit pe elevii seminariști, pe tinerii absolvenți ai cursurilor de Magisteriu în Teologie (studii doctorale). Astfel că la Seminarul de la Neamț a primit pe tinerii de atunci: Ștefan Alexe, Ilie Georgescu, Vasile Bria și Mircea Păcurariu.
     În cadrul editurii Mitropoliei au fost tipărite alături de monografii de biserici, albume de artă și Psaltirea lui Dosoftei (1974) în care Mitropolitul Iustin dădea prima judecată de valoare în ceea ce privește versificarea dosofteiană drept întâia realizare de literatură română cultă[5] îmbrățișată de critica românească.  
       După trecerea la cele veșnice a Patriarhului Justinian Marina, Mitropolitul Iustin Moisescu a fost ales (12 iunie 1977) apoi înscăunat (19 iunie) ca arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române păstorind până la moarte (31 iulie 1986).
        Ca Patriarh s-a remarcat prin câteva realizări notabile: inițierea și tipărirea unei colecții patristice intitulată ,,Părinți și Scriitori bisericești (PSB)” proiectată în 90 de volume, a inițiat volumele Arta creștină în România în 5 volume, o ediție sinodală a Bibliei (1982), a Noului Testament (1979), precum și manuale pentru învățământul teologic. O contribuție aparte o reprezintă lupta pentru salvarea bisericilor bucureștene.

    Regimul comunist a urmărit pas cu pas dezrădăcinarea populației care trăia la sate și orașe urmând un mod de viețuire tradițional. Încetul cu încetul a fost declanșată lupta de clasă față de celălat. Primii care au căzut victime au fost marii proprietari funciari, de fabrici și uzine, a urmat dislocarea populației dintr-o regiune în alta (Deportarea în Bărăgan – 1951), suprimarea profesiunilor liberale, modernizarea prin distrugere a satului și transformarea populației în mucitori industriali sau agricoli.
      Asaltul final împotriva clădirilor orașului a fost dat de cutremurul din 4 martie 1977. Conducerea de Stat a dorit realizarea unui Centru politic-administrativ intitulat Casa Republicii care deschidea un nou bulevard: Victoria Socialismului.
       Pentru realizarea acestui lucru au dispărut trei cartiere ale orașului București: Uranus, Antim și Rahova cu clădiri vechi, biserici și mănăstiri cu o vechime de 200-300 de ani. Arhitectul Gheorghe Leahu, martor al demolărilor din Capitală, afirmă că: ,,Între 1983-1987 au fost demolate cartiere întregi. S-au dărâmat 450 ha. ale Bucureștiului tradițional, o suprafață echivalentă cu cea a orașului italian Veneția sau a două-trei arondismente ale Parisului”[6].
           
    Patriarhul Iustin a continuat să poarte de grijă Bisericii. La Iași ca Mitropolit a încredințat restaurarea catedralei mitropolitane și a Centrului eparhial arhitectului G. M. Cantacuzino și fost deținut la Canal. Ajuns Patriarh a luptat împotriva demolării bisericilor și mănăstirilor prin: proteste oficiale, audiențe la șeful Statului și a militat pentru salvarea acestora chiar și parțial: a rămas în multe cazuri biserica care a fost translată împreună cu clopotnița dar au dispărut celelalte dependințe: casa parohială în cazul bisericilor de mir, chiliile, trapezele, în cazul mănăstirilor.
   În calea buldozerelor au fost obiective de patrimoniu național dar și biserici mai noi. În locul demolărilor au apărut berării, blocuri de locuințe dar și spațiu verde. În niciunul din aceste distrugeri nu a existat nici un acord din partea Patriarhiei implicit al Patriarhului Iustin. În multe din cazuri a existat doar ordin verbal de demolare, aceasta realizându-se în câteva zile, uneori în zi de sărbătoare: Duminica, Sfinții Împărați Constantin și Elena sau Schimbarea la Față a Domnului. Procedeul folosit în distrugerea acestora a fost: dinamitarea lor dar și folosirea buldozerelor pentru nivelarea terenului.

      În multe din aceste cazuri Patriarhul Iustin a trimis studenții teologi pentru a salva obiectele de cult: icoane, cărți de slujbă, veșmite, policandre și strane ș. a..
    Credincioșii pe de altă parte au inițiat proteste către autoritățiile administrative punându-se în fața buldozerelor. De la demolarea bisericii Spirea Veche avem o astfel de mărturie: Oamenii care cu disperare înconjuraseră biserica spre a o apăra de amenințarea catastrofală au fost goniți de milițieni, în urmă alegându-se praful și pulberea. În durerea lor sfâșietoare, ei ridicau de jos câte o cărămidă, o sărutau, unii luându-o cu ei pentru a le sfinți casa și ca pe o relicvă ce le amintea frânturi ale proprilor trăiri, ale unor vremuri dispărute pentru totdeauna[7].
           
   În anul 1981 și 1984 au fost demolate 10 biserici din mănăstiri: ,,Buna Vestire-Rahova” (1981), ,,Sfântul Nicolae-Crângași I”, ,,Izvorul Tămăduirii-Crângași II”, ,,Albă Postăvari”, ,,Izvorul Tămăduirii”, ,,Spirea Veche”, ,,Ghergiceanu” (1984). Tot în 1984 a fost demolat și Ansamblul Mănăstirii Cotroceni. În anii 1985-1986 au dispărut biserica Nicolae Sârbi și mănăstirea Pantelimon.
     Tot în această perioadă au fost salvate prin translare 8 biserici și clopotnițe din București și una în țară: Schitul Maicilor (1982), Biserica Olari (1983), Sf. Ilie-Rahova (1984), Biserica Mihai Vodă, Clopotnița bisericii Mihai Vodă, Palatul Sinodal-Mănăstirea Antim (1985), Sf. Ioan-Piață (1986), Sf. Gheorghe-Capra (1986). La Reșița a fost translată biserica Pătru Iacob (1985).
     Translarea bisericilor a vizat două etape: consolidarea bisericilor și apoi strămutarea pe un nou amplasament. Cel care a realizat acest procedeu a fost ing. dr. Eugen Iordăchescu.

    Se păstrează mărturia unei audiențe a Patriarhului la Președenția țării și argumentul împotriva dărâmării bisericii Sfântul Gheorghe Nou: Mi-a relatat apoi, pe scurt, că pe la orele 13,00 l-a chemat Ceaușescu ca să-i spună că îl critică în zadar pentru demolarea unor monumente bisericești, de vreme ce cu un secol în urmă au mai fost dărâmate asemenea clădiri în București. Atunci Patriarhul i-a răspuns: ,,Da domnule președinte, știu toate aceste lucruri, dar țineți seama că monumentele amintite au fost distruse de regimul burghez și nu de puterea populară!”. La care Ceaușescu a rămas fără replică.
   Este biserica –Sf. Gheorghe Nou– unde a fost înhumat voievodul-martir Constantin Brâncoveanu și unde au fost prohodiți Eminescu și Caragiale, domnule președinte…”. Și în acest fel lăcașul a fost salvat, fiind apoi restaurat pe banii Bisericii, sub atenta îndrumare a Patriarhului Iustin, în forma în care se vede astăzi[8].
    În cadrul Frontului Democratic al Unității Socialiste, Patriarhul Iustin l-a interpelat pe Nicolae Ceaușescu pentru refacerea Palatului de la Ruginoasa: ,,-Domnule președinte, Palatul făuritorului României moderne se află într-o stare jalnică, dacă statul nu are bani să-l restaureze va încerca Biserica să spele această rușine națională”. De aici i s-a tras mai multe necazuri, între care cea mai oribilă a fost otrăvirea de către generalul de securitate Nicolae Pleșiță[9].
      Teolog, dascăl, slujitor al altarului, harnic și priceput administrator Patriarhul Iustin Moisescu a reușit să îmbăgățească zestrea spirituală și materială a Bisericii și deschiderea acesteia către nevoile credincioșilor. Întreaga activitate s-a fundamentat pe prețuirea arătată preoțimii: Prețuia preotul, îl aprecia la valoarea lui sacerdotală, supranumindu-l ,,sfântul preot de la țară”, care ducea greul slujirii misionare, ziua și noaptea, mergând la căpătâiul bolnavului spre a-i împărtăși cele necesare pentru suflet și pentru trup[10].



[1] † Calinic, Episcop al Argeșului și Muscelului, ,,Să ne amintim de Patriathul Iustin”, în vol. Un stâlp puternic în vremuri de furtună. Dr. Iustin Moisescu, Mitropolitul Moldovei și Sucevei (1957-1977). In Memoriam, Editura Trinitas, Iași, 2006, p. 72. (Se va prescurta în continuare Un stâlp puternic în vremuri de furtună…).
[2] † Visarion Rășinăreanul, ,,O duioasă evocare – Mitropolitul Iustin Moisescu al Ardealului”, în vol. Un stâlp puternic în vremuri de furtună…, p. 81
[3] Valentin Bugariu, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, Editura Tiparnița, Arad, 2016, p. 9; 12.
[4] Dumitru – Gică, Păduraru, ,,Simpozionul Dr. Iustin Moisescu – Mitropolitul Moldovei și Sucevei (1957-1977)”, în vol. Un stâlp puternic în vremuri de furtună…, p. 15.
[5] Patriarhul Iustin, Dosoftei Mitropolitul și alte scrieri, Editura Argeșului și Muscelului / Anastasia, București, 2003, p. 153.
[6] Nicoleta Ionescu-Gură, Dimensiunea represiunii în România în regimul comunist. Dislocări de persoane și fixări de domiciliu obligatoriu, Editura Corint, București, 2010, p. 329.
[7] Lidia Anania, Cecilia Luminea, Livia Melinte, Ana-Nina Prosan, Lucia Stoica, Neculae Ionescu-Ghinea, Bisericile osândite de Ceaușescu, București 1977-1989, Editura Anastasia, București, 1995, p. 50.
[8] Cristian Moisescu, ,,Un gând de pioasă aducere aminte”, în vol. Un stâlp puternic în vremuri de furtună…, p. 130-131.
[9] Ștefan Oprea, Slujirea preoțească și activitatea misionară în gândirea și scrisul patriarhilor Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu, Editura Doxologia, Iași, 2015, p. 105.
[10] † Adrian, Arhiepiscop emerit, ,,Frânturi de inimă la Comemorarea a douăzeci de ani de la trecerea la cele veșnice a Patriarhului Iustin Moisescu”, în vol. Un stâlp puternic în vremuri de furtună…, p. 59.

Amintirea Patriarhului Iustin Moisescu în parohia Birda


Sub dulcea povară a amintirii, a scriitorului german Jean Paul Richter, ,,Amintirea e singurul Rai din care nu putem fi izgoniți” a fost organizată o oră de cateheză la împlinirea a 109 ani de la nașterea Patriarhului Iustin Moisescu (1977-1986) la Școala Primară din Sîngeorge. Aici, preotul Valentin Bugariu a susținut cateheza ,,Patriarhul Iustin, apărătorul bisericilor bucureștene”.
Cateheza a fost interactivă și a urmărit prin joc consolidarea noilor cunoștințe prezentate. Cu ajutorul matematicii au fost aflați: anii de la naștere și perioada în care a activat ca patriarh, iar prin geografie a fost aflat ce reprezintă orașul București pentru țară.
Cu acest prilej a fost organizată o expoziție de carte din opera teologică a Patriarhului Iustin, precum și volume comemorative și studii care au valorificat activitatea sa.
În partea a doua a activității a fost proiectat filmul documentar ,,Savatorul Bisericilor condamnate” produs de Trinitas Tv în 2016.
Cateheza a fost înscrisă în proiectul de colaborare realizat între Biserică și Școală și a fost posibil prin implicarea prof. Maria Dârpeș și prof. Ștefania Cercega și prezența eleviilor din clasele primare.


duminică, 3 martie 2019

Taina Sfântului Maslu în filia Mânăstire


     În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște în capela cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Mânăstire, filie a parohiei Berecuța, protopopiatul Deta.
        La invițația P. C. Părinte Zoran Milovanov, parohul locului au slujit P. C. Părinți Valentin Bugariu (Birda), Jivoine Maletici (Denta), Călin Negrea (Gătaia), Sebastian Andrei Petrescu (Percosova) și Tiberiu Dan Gherasim (Ferendia).
     Predica ocazională a fost susținută de părintele Valentin Bugariu care a vorbit celor prezenți, despre necesitatea faptelor bune în sprijinul desăvârșirii și mântuirii.
    S-au împărtășit de rugăciune comună și eleoungere mai mulți credincioși din parohie precum și din cele vecine.
           

,,Almanahul Arhiepiscopiei Timișoarei pe 2019”


      De curând a apărut ,,Almanahul Arhiepiscopiei Timișoarei” în 336 pagini pe anul 2019. Îngrijit de părinții dr. Adrian Carebia și dr. Marius Florescu volumul oferă celor interesați date legate de organizarea Bisericii Ortodoxe Române și a Arhiepiscopiei Timișoarei, articole care reușesc să creioneze viața și activitatea Patriarhilor Nicodim Munteanu, Iustin Moisescu și Vasile Lazarescu comemorați în Patriarhia și Arhiepiscopia Timișoarei precum și rubrici care prin materialele tipărite oferă credincioșilor informații biblice, istorice și practice.
            Din partea parohiei Birda, părintele dr. Valentin Bugariu a publicat articolul ,,Contribuția lui Romulus Vuia la dezvoltarea etnografiei bănățene” (p. 292-302). În Anul Omagial al Satului românesc, autorul încearcă să prezinte contribuția etnografului bănățean la monografierea satului bănățean dintre Dunăre și Mureș.
            Almanahul poate fi achiziționat de la Catedrala Mitropolitană dar poate fi consultat accesând site-ul: http://mitropolia-banatului.ro/33554432/wp-content/uploads/2019/03/Calendar-Almanah-interior-2019.pdf.