sâmbătă, 2 martie 2019

Întâlnirea publiciștilor bănățeni la Timișoara


     Sâmbătă, 2 martie cu începere de la orele 11,00 s-a desfășurat la Muzeul Satului Bănățean o nouă întâlnire a membrilor Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat.
            Cu acest prilej în partea administrativă au fost discutate mai multe probleme curente: A fost primit în Asociație dl. Nicolae Magiar, profesor și publicist, președintele filialei Caraș-Severin al Societății de Științe Istorice din România; a fost propusă și împlinită alegerea dl. judecător Ion Ionescu în Conducerea Asociației pe postul de vicepreședinte (probleme juridice); Forumul publiciștilor bănățeni va acea loc în luna Mai în comuna Birda din jud. Timiș.
      Totodată au fost nominalizați patru publiciști pentru decernarea Premiului Asociației pe anul 2018: prof. Octavian Gruița (Giroc, Timiș), prof. Gheorghe Lungu (Sacoșu Mare, jud. Timiș), prof. Iosif Marius Circa (Ferendia, Timiș) și Iancu Murărescu (Sărcia, Serbia).

            În partea a doua a ședinței au fost lasnsate două volume: Prof. Ioan Traia, Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat, Editura Eurostampa, Timișoara, 2018, 281 p. și G. I. Tohăneanu, Ciudata viață a cuvintelor, 3 vol., Editura Tiparnița, 2018.
            Despre cel de-al doilea volum a vorbit preotul dr. Valentin Bugariu editorul acestuia. Cartea reunește 200 de articole publicate de-a lungul vremii în revista ,,Orizont” din Timișoara în cuprinsul a 889 pagini. Volumul a apărut în cadrul colecției ,,Arhanghelul” al revistei cu același nume din Birda. Autorul acestor remarcabile pagini de limbă și cultură românescă este profesorul G. I. Tohăneanu, lingvist și stilistician din Timișoara de ieri. În cadrul acestei prezentări a cărții, editorul a îmbiat pe cei prezenți cu o mărturisire făcută de Magistrul G. I. Tohăneanu unui discipol apropiat: ,,…Ion Tohăneanu s-a născut în Ţara Bârsei, ultimul din cele şapte sate care alcătuiesc Săcelele Braşovului. […] de fiecare dată când cobor în gara Braşov: tălpile mele aderă ferm, cu un fel de vânjoasă voioşie, la caldarâm. G. I. Tohăneanu. Optimus Magister, Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2017, p. 13-14).
Mă simt, în sfârşit <<acasă>>. Tatăl, bunii şi străbunii lui au fost, de-a lungul generaţiilor, oieri transmumaţi în preajma Braşovului, lângă Zărneşti, la poalele masivului Piatra Craiului, unde se află localitatea Tohani, cuib al familiei mele. Pe versantul sudic al Carpaţilor, deasupra Buzăului, se găseşte încă o aşezare Tohani, cu vestite podgorii: acolo poposeau înaintaşii mei, pe drumul de la <<văratic>> la <<iernatic>>, de pe mioriticul plai al Carpaţilor de curbură, spre bălţile Dobrogei, ţară a străvechimii noastre. […] Părintelui meu îi datorez dragostea şi ardoarea, în sensul aproape concret al cuvântului, cu care mi-am îmbrăţişat şi am cercat să-mi plinesc meseria. De la el am aflat, cu emoţie şi uimire, că profesor înseamnă în limba latină, <<mărturisitor>> şi că, prin urmare, dascălul săvârşeşte – mai exact spus: oficiază – nu numai un act obişnuit de <<comunicare>>, ci şi unul de cucernică, perpetuă <<cuminecare>>” (I. Funeriu, G. I. Tohăneanu. Optimus Magister, Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2017, p. 13-14).


            În finalul întâlnirii între cei prezenți au avut loc discuții libere și schimburi de reviste editate în satele din Caraș-Severin și Timiș.
            Obișnuita agapă frățească i-a reunit pe cei prezenți.