sâmbătă, 9 martie 2019

Concursul Național Catehetic ,,Hristos: sufletul satului meu” în parohia Birda


   Începând din 20 decembrie 2018 și până în 9 martie a. c. s-a desfășurat în parohia Birda Concursul Național Catehetic ,,Hristos: sufletul satului meu”.
    În prima întâlnire a grupei catehetice formate de 20 de copii a fost stabilit titlul generic al proiectului catehetic realizat pe plan local: ,,Dor de Vatră. Primarul, Dascălul și Preotul – Treimea Satului românesc tradițional” precum și activitățile desfășurate cu acest prilej. Au fost urmărite mai multe etape:
  Sărbători bisericești și naționale prăznuite prin rugăciune comună și împărtășire cu Sfintele Taine.
   Demersuri catehetice ce au vizat pregătirea unor materiale care au evidențiat satul românesc de-a lungul timpului: ,,Satul în vremea lui Cuza Vodă”, ,,Satul bănățean în perioada interbelică” și ,,Satul în perioada comunistă”. Totodată au fost realizate portrete ale unor personalități de la sat: Patriarhul Iustin Moisescu și Mitropolitul Vasile Lazarescu. Pentru a prezenta valoarea culturală a satului, elevii îndrumați de cadrele didactice au realizat montaje poetice și muzicale care au ilustrat satul românesc tradițional. Pentru punerea în valoare a personalităților satului au fost realizate programe power-point de prezentare și au fost vizionate filme documentare.
    A fost urmărită punerea în valoare a elementelor tradiționale încă vii la Birda (Colinda, Plugușorul și Capra) la casele credincioșilor și în bisericile din Birda și Sîngeorge.
    Ca activități practice au fost realizate expoziții tematice de carte, fotografie și presă bisericească, s-au făcut mărțișoare și felicitări de copiii îndrumați de profesorii lor. Au fost inițiate și câteva acțiuni filantropice cu prilejul Crăciunului, Sfinților 40 de Mucenici și al Paștilor.