joi, 21 martie 2019

Conferința ,,Violența în familie” la Deta


   Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan în organizarea Protopopiatului Deta s-a desfășurat conferința cu tema ,,Violența în familie” la Deta, joi, 21 martie cu începere de la orele 9,30.
            Conferința a fost susținută de dr. Cristina Ispas, lector universitar la Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității ,,Eftimie Murgu” din Reșița. Prelegerea a fost susținută în vederea pregătirii Marșului pentru viață care se va desfășura pe 23 martie în Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare sub moto-ul: ,,Unic din prima secundă”.
            Ideea de bază a conferinței a fost aceea că: ,,Violența în familie și violența împotriva femeilor, copiilor traversează culturile și epocile”. Conferențiarul a tratat în expunere mai multe paliere ale aceste probleme: Specificul și formele violenței, consecințele și măsurile de prevenire și combatere a violenței în familie.

            În cadrul expunerii s-a precizat faptul că la 30 de minute în România o femeie este agresată iar o consecință a violenței domestice o reprezintă apariția sindromului de tulburare de stres post-traumatic chiar și în absența agresorului.
       În partea a doua a întâlnire din încredințarea P. On. Părinte Protopop Ioan Prisăcean, P. C. Părinte Călin Negrea de la parohia Gătaia a adus la cunoștința preoților câteva probleme administrative: participarea la Marșul pentru viață de la Timișoara, mărturisirea și împărtășirea preoților în cadrul Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite oficiată în biserica din Deta și susținerea Centrului Sfântului Iosif din Deta.