joi, 14 martie 2019

Seară duhovnicească în parohia Gătaia


   Miercuri, 13 martie de la orele 19,00 a fost oficiată Slujba Canonului Mare în biserica cu hramul ,,Învierea Domnului” din parohia Gătaia. După otpustul slujbei, P. C. Părinte Valentin Bugariu de la parohia Birda a ținut o cateheză cu tema ,,Cele opt gânduri ale răutății”.
   Cuvântul de învățătură a încercat să creioneze activitatea practică a lui Evagrie Ponticul, patimiile identificate și remediile propuse ale celui mai mare ascet din veacul al IV-lea. Cel care l-a popularizat pe Părintele filocalic amintit la români a fost Patriarhul Iustin Moisescu cel care și-a realizat teza de doctorat în teologie în 1937 la Facultatea de Teologie din Atena cu această temă.

       Această seară de rugăciune și de cateheză se înscrie în cadrul Săptămânii duhovnicești organizată la inițiativa P. C. Părinte Călin Negrea, parohul bisericii. În cadrul acestei Săptămâni s-au oficiat slujbe bisericești (Vecernia, Canonul cel Mare, Liturghia Darurilor, Taina Sfântului Maslu, Slujbă de Priveghere și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur), s-au susținut cateheze. În Duminica Ortodoxiei va fi realizată procesiunea cu icoane. Au slujit și au ținut cateheze la invitația părintelui paroh: P. C. Părinți Iulian Popa (Colonia Gătaia – luni), Zoran Milovanov (Berecuța – marți), Tiberiu Gherasim (Ferendia – joi), Marcel Moclinda (Șipet – vineri).