marți, 12 martie 2019

,,LTG – pe hârtie”


   Liceul Teoretic din Gătaia a îmbogățit peisajul cultural local prin realizarea revistei școlare. Această izbândă este până astăzi cea mai veche inițiativă de presă din urbe. De-a lungul timpului au apărut publicațiile: ,,Luminița”, ,,Caleidoscop școlar” (1968-1972), ,,Dʼale noastre” (2003-2010), ,,Explorăm vara” (2015)[1]. De astă dată un colectiv format din patru elevi: Ovidiu Ghilezan, Diana Matei, Emilia Pop și Weisz Markus ne propun o nouă revistă ,,LTG – pe hârtie”.
     O inițiativă temerară de a consemna lucruri pe hârtie în epoca on-line și totuși pe parcursul a șase pagini ni se oferă: activități desfășurate în școală, un interviu, curiozități și crâmpeie din Regulamentul școlar, creații poetice ale elevilor ș. a.
     Acest prim număr debutează cu un citat din Abraham Lincoln: ,,În definitiv, nu anii din viață sunt cei care contează, ci viața din anii tăi”, o mărturisire de credință făcută –nu de puține ori – de Radu Beligan.
     Interviul realizat de Diana Matei cu prof. Camelia Csizmaric ne inițiază în parcursul profesional al unui dassăl și se încheie cu o motivație spre reușită închinată elevului de astăzi: ,,Nu putem deveni ce ne dorim rămânând ceea ce suntem. De aceea studiați atunci când ceilalți dorm, munciți când ceilalți lenevesc, pregătiți-vă pe când alții se joacă, acționați în vreme ce alții doar își doresc!” (p. 3).
     Felicitări redactorilor, colaboratorilor și cititorilor, iar publicației mulți ani de acum înainte!


[1] Valentin Bugariu, ,,Fenomenul presei rurale la Gătaia”, în ,,Analele Aradului”, I, nr. 1 / 2015, p. 553.