miercuri, 6 martie 2019

Pomenirea Mitropolitului Vasile Lazarescu la Mașloc


      La inițiativa P. C. Părinte ic. stavr. dr. Iliia Pavlovici-Pătruț și bunăvoința conducerii Școlii Gimnaziale din Mașloc, a fost programată și susținută o cateheză despre viața și activitatea Mitropolitului Vasile Lazarescu al Banatului, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la trecerea la cele veșnice.
            Comemorarea Întâistătătorului Bisericii Bănățene a fost făcută în cadrul apropiatei sărbători a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Părintele Iliia Pavlovici-Pătruț în debutul activității a vorbit celor prezenți, elevi și profesori despre semnificația tradițională a cinstirii Sfinților Mucenici. Mucenici care se tălmăcesc prin ,,cei chinuiți”, ,,cei munciți”, muncă, termen slavon, cu sensul de ,,chin”.
            A fost săvârșită o slujbă de pomenire de către părintele paroh și P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda) și Dan Dologa (parohia Remetea Mică), apoi a fost susținută cateheza cu tema: ,,Mitropolitul Vasile Lazărescu. Viața și activitatea” cu ajutorul calculatorului și a video-proiectorului de către părintele Valentin Bugariu.
            Cateheza a fost susținută de prezentarea unui material power-point și al unei expoziții tematice de carte și fotografie.
            Din partea parohiei Mașloc au fost împărțiți mucenici ca semn al jertfirii acestora pentru mărturisirea credinței.