luni, 11 martie 2019

Pe urmele Protopopului Mihail Gașpar la Bocșa


   În parohia prin grija P. C. Părinte Călin Negrea s-a finalizat Concursul Catehetic Național ,,Hristos: sufletul satului meu” care a avut ca temă pentru grupa catehetică de la Gătaia ,,Satul în vremea lui Mihail Gașpar” realizat de elevii sub îndrumarea prof. Nicoleta Brădeanu de la Liceul Teoretic din Gătaia. Proiectul a pus în valoare personalitatea Protopopului și scriitorului Mihail Gașpar (1881-1929).
 În încheierea proiectului catehetic a fost organizată o activitate denumită ,,Pe urmele lui Mihail Gașpar” cu o participare în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” din parohia Bocșa Montană.
       Aici micii pelerini din Gătaia, însoțiți de profesori și preoți au fost întâmpinați de preotul paroh Ciprian Costiș care le-a vorbit despre rolul protopopului, scriitorului și luptătorului național în comunitatea din Bocșa. A vorbit de rolul Protopopiatului Bocșa în viața urbei de pe Bârzava.
     A fost făcută o oprire la cimitirul parohial unde a fost oficiată de preoții Călin Negrea, Ciprian Costiș și Valentin Bugariu o slujbă de pomenire pentru amintitul protopop și familia sa. Tot la cimitir am aflat de la părintele Ciprian Costiș de o altă inițiativă a lui Mihail Gașpar: ridicarea unei capele de cimitir de către ,,Fundațiunea Ioan și Elisabeta Potocean (1914) în memoria primilor ostași căzuți în Primul Război Mondial din Bocșa. Totodată protopopul Gașpar a statornicit o tradiție și anume oficierea Sfintei Liturghii și a parastasului de obște pentru eroi în a Doua Zi de Rusalii.
      Părintele Costiș a prezentat copiilor din Gătaia și mormântul Dr. Petru Borlovan, medic și prieten al protopopului Mihail Gașpar care și-a sprijinit prietenul în înființarea Asociațiunii transilvane pentru literatura română și cultura poporului român, filiala Bocșa.
      La reîntoarcere spre casă s-a făcut un popas la Mănăstirea din Vasiova.