miercuri, 27 martie 2019

Popas duhovnicesc la Mănăstirea Timișeni


  În cadrul Săptămânii altfel (25-29 martie) pentru elevii Școlii Gimnaziale din Birda au fost planificate și realizate mai multe activități educativ-culturale. Miercuri, 27 martie cu începere de la orele 9,00 preșcolarii și elevii de la Sîngeorge, Birda, Mănăstire și Berecuța însoțiți de de profesori, educatori și preoți au pornit spre Mănăstirea Timișeni din comuna Șag.
   Ajunși în Sfânta Mănăstire copiii s-au închinat în bisericile așezământului monahal. În biserica cea nouă, monahia Ana Lazăr a prezentat istoricul mănăstirii. Astfel cei mici au aflat că mănăstirea a fost la origine un metoc al Mănăstirii Partoș. Pustiită în primii ani ai regimului comunist când prin Decretul 410 / 1959 monahiile au trebuit să părăsească vatra monahală, a fost reorganizată prin grija Mitropolitului Nicolae Corneanu. Mănăstirea a cunoscut în anii de după 1990 o dezvoltare prin ridicarea unei noi biserici și a unui nou corp administrativ.
    În cimitirul mănăstirii este înmormântat preotul Ioan Negruțiu (1915-2003), duhovnicul Mănăstirii Timișeni (1982-2003). Personalitate a vieții bisericești (profesor, director de Seminar Teologic, inspector eparhial și patriarhal) a fost în ultimii ani ai vieții redactorul revistei ,,Mitropolia Banatului” (1979-1981) și preot duhovnic la Mănăstirea Timișeni.