joi, 11 iulie 2019

,,Bocșa Culturală” nr. 2 (105) / 2019


   Cu bucurie aflăm de apariția unui nou număr al prestigioasei reviste ,,Bocșa Culturală”. Din articolul de fond aflăm de o aniversare minunată ,,Bocșa culturală a împlinit 20 de ani!”. Autoarea materialului este doamna bibliotecar Gabriela Șerban directorul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa și redactorul șef al publicației editată de biblioteca orașului de pe Bârzavă.
 Din cuprinsul articolului aflăm că revista a avut două precursoare ,,Bocșa 2000-buletin informativ” (1997-1998) – 9 numere și ,,Ramuri” (1997-2000) – 5 numere, cea de a treia ,,Bocșa Culturală” a apărut în 2000 sub îngrijirea doamnei Gabriela Tiperciuc. An de an revista a crescut oferind cititorilor pe lângă informații culturale din viața urbei și știri din viața spirituală a Banatului.
 Tot în sumar găsim pagini de istorie cu tematică a Centenalului Banatului (1919-2019): ,,Caraș-Severin: un județ cu istorie și tradiție” de Ion Grecu și ,,Un document despre împărțirea Banatului din 1919” de Mircea Rusnac.
  Principalele rubrici îndeamnă la prețuire și cinstire a valorilor locale, de comemorare a personalităților bănățene. Concursul ,,Gânduri către Dumnezeu”, ediția a XII-a, un regal al contribuțiilor eleviilor din latura religioasă. De reușita acestei întreceri se ocupă aceeași harnică inițiatoare de activități culturale: Gabriela Șerban.
   Tot în cuprins iubitorii de cultură locală pot găsi: istorie și cronică literară, istoria a Banatului, prezentare de carte, poezii și proză (roman și jurnal) toate reunite sub cupola unor rubrici permanente.
     Felicităm pe relizatorii acestei frumoase și valoroase reviste bănățene, pe competenții editori și pe cei care sprijină financiar publicarea ei. Gânduri senine îi dăruim distinsei doamne Gabriela Șerban, harnică și competentă diriguitoare a culturii bănățene.
     La mulți ani!