vineri, 26 iulie 2019

Centenarul Banatului


   Pe 28 iulie 1919 a fost instalat primul prefect român al județului Timiș în persoana dr. Aurel Cosma, avocat și președinte al Partidului Național Român, filiala Timiș. Un avocat lugojean dr. George Dobrin a condus Prefectura Județului Caraș-Severin în anii 1919-1920. Se împlinesc așadar 100 de ani de administrație românească a provinciei dintre Mureș și Dunăre.
     Evenimentele anilor 1918-1919 au lăsat urme adânci în Banat. Încheierea Primului Război Mondial, destrămarea Imperiului Austro-Ungar, unirea Ardealului, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, recunoașterea Unirii de Marile Puteri prin tratatele de pace a creat provincilor de dincoace de Carpați recunoașterea jerfelor pentru libertate, independență și unire cu frații de dincolo de Munți.
  Pentru Banat lucrurile însă nu au fost tocmai facile: proclamarea unei fantomatice Republici bănățene subordonată Ungariei (31 octombrie 1918-21 februarie 1919), ocupația militară sârbă (21 februarie-27 iulie 1919) au lăsat Banatul în afara României. O zonă tampon unde mărșăluiau trupe sârbești și franceze care împărtiseră Banatul în zone de influență.
   Conferința de Pace de la Paris (1919) și apoi tratatul de la Sèveres (1920) au împărțit Banatul între trei țări: România (2/3), Serbia (1/3) și Ungaria (1%), frontierele însă nemulțumeau pe toate cele trei țări. Granițele nu au ținut seama nici de convocarea unor specialiști, nici de organizarea unui referendum care să clarifice lucrurile.
    Banatul se prezintă ca o Țară cu granițe fizice, o unitate politică și geografică cum o prezenta la Paris Ionel Brătianu, prim-ministru al Guvernului de la București. Unitatea spirituală (limbă, credință, tradiții) i-a ținut uniți pe românii bănățeni și după fixarea granițelor în 1924.
   Bogăția etnografică l-a determinat pe Lucian Blaga căsătorit cu Cornelia, fiica luptătorului bănățean Coriolan Brediceanu să afirme că Barocul etnografiei este aici în Banat, fiind fermecat de subdialectul bănățean vorbit în jurul Lugojului. O Țară cu ,,tineri voinici și fete frumoase” (E. Čelebi) care se distingeau prin hărnicie și virtuți militare (Nicolae Olahul), o solidă cultură reprezentată prin literatură și muzică, arte frumoase (arhiectură, pictură) specifică.
   Contribuția Banatului la dezvoltarea civilizației românești a fost una substanțială. Un Banat frumos cu oameni vrednici care au temeluit pe acest pământ valoroase urme de continuitate și viețuire românească.
   La mulți ani Banat. La mulți ani bănățeni!