vineri, 12 iulie 2019

,,Vatră nouă”, nr. 224 / 2019


   Un nou număr al revistei comunitare ,,Vatră nouă” de la Giarmata Vii cu noi daruri pentru cititori: aparțiția unui ,,Supliment cultural” alături de activități derulate de parohia ortodoxă din localitate: ,,Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Giarmata Vii” (p. 20-21). Tot în categoria noutăților se înscriu alte două: Aniversarea Centenarului Unirii Banatului cu România (4 august 2019) și derularea celei de a III-a ediții a Școlii de Vară ,,În Grădina Maicii Domnului” în perioada 2-6 septembrie 2019.
     Revista se deschide cu un Editorial iscălit de Acad. Păun Ion Otiman, ,,Ce ne îndreptățește pe noi, bănățenii, să ne adresăm națiunii române?” (I), o pledoarie caldă asupra contribuției Banatului la dezvoltarea economică a României (p. 2-3).
   Din rubrica ,,Istorie și spiritualitate” aflăm noutăți despre ,,Istoria Iei românești” mărturisite de părintele Vasile Suciu, autorul articolului și redactorul șef al revistei: ,,…Cămașa era confecționată din pânză de in sau de cânepă, din borangic sau mătase. Simbolul cel mai des întâlnit era crucea, simbol solar stilizat poziționat central” (p. 6).
   Suplimentul ,,Iconostas” al revistei oferă o nouă și substanțială rubrică ,,Supliment cultural” deschis de Înaltpresfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului care a publicat aici o comunicare științifică ,,Cultura din pridvorul neamului” (p. 10-11).
    Prof. univ. Carmen Bulzan și Pr. Vasile Suciu oferă cititorilor un material intitulat ,,Satul românesc – Vatră de spiritualitate creștină”, prezentat în cadrul Simpozionului Internațional închinat Centenarului Banatului ținut la filiala Academiei Române din Timișoara.
     În cadrul acestui bine documentat material sociologic aflăm date despre rolul Bisericii: ,,Biserica a rămas singura instituție care adună laolaltă oamenii satului și care păstrează obștea în jurul valorilor moral-creștine pe care le promovează și cu care se identifică” (p. 16).
    Tot în cuprins regăsim și alte rubrici tradiționale: ,,Învățământ”, ,,Sfatul specialistului”, ,,Info șah”, poezie, rețete culinare și cronica parohială.
     Felicităm echipa redacțională, pe părintele Vasile Suciu pentru reușita acestui număr!