luni, 29 iulie 2019

Simpozionul ,,Centenarul bănățean. Un secol de administrație românească la fruntariile României” la Timișoara


   Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, în organizarea Mitropoliei Banatului și a Parohiei Sfântul Prooroc Ilie și Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, la inițiativa P. C. Părinte lect. univ. dr. Daniel Alic s-au desfășurat la Timișoara lucrările Simpozionului ,,Centenarul bănățean. Un secol de administrație românească la fruntariile României” cu participare internațională, națională și locală.
       Debutul Simbozionului a avut loc în sala de festivități a Mitropoliei Banatului cu deschiderea festivă urmată de patru comunicări în plen. Cuvântul de întâmpinare a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Chiriarhul Eparhiei Timișoarei. Din prezidiu alături de Părintele Mitropolit a făcut parte: Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Acad. Ioan Bolovan, Pr. Prof. univ. dr. Nicolae Chifăr și Prof. univ. dr. Sorin Șipoș.
      Duminică, 28 iulie a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească pontificată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei, arhiepiscopul Aradului în biserica parohiei Fabric. Alături de ierarhi au slujit reprezentanți de la Centrul Eparhial din Timișoara, clerici invitați la Simpozion și preoții parohiei. După otpustul Sfintei Liturghii a fost dezvelit bustul protopopului Ioan Oprea, participant la evenimentele anilor 1918-1919. Bustul amplasat în curtea bisericii parohiale este lucrarea maestrului Aurel Gheorghe Ardelean. La serviciile liturgice au participat alături de clerici, oficialități locale, invitați și mulți credincioși.
      De la orele 16,00 a avut loc a doua zi de susținere a comunicărilor științifice de astă dată în Sala de festivităti a Parohiei ,,Nașterea Maicii Domnului”-Iosefin din Timișoara. Cuvântul de bun venit a fost susținut de Preaonoratul Părinte vicar eparhial Ionel Popescu, parohul bisericii. Acesta a prezentat istorica sală parohială care după Dictatul de la Viena a adăpostit cursurile Academiei Teologice de la Oradea refugiată la Timișoara. Casa culturală a fost ridicată alături de biserică de primul paroh al bisericii preotul Ioan Imbroane sprijinit de avocatul Emanuil Ungurianu care a ajuns primul consilier cultural al Episcopiei Timișoara. În semn de prețuire slujitorii de astăzi ai parohiei au ridicat două busturi pentru a cinsti memoria ctitorilor.
     Prezidiul acestei zile a fost format din pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie ,,Andrei Șaguna” din Sibiu, prof. univ. dr. Mircea Măran de la Școala de Înalte Studii pentru Educatori din Varseț și dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie ,,George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca.
     Șirul comunicărilor a fost deschis printr-o evocare a Preasfințitului dr. Danil Stoenescu intitulată ,,Episcopia Daciei Felix și recuperarea spirituală a Banatului de sud”. Sub forma unor mărturii istorice și amintiri decantate în timp, conferențiarul a prezentat viața spirituală a românilor din Serbia în cei 16 ani de arhierie: ridicarea de noi biserici la Mesici și Malainița, trei noi protopopiate în Alibunar, Covin și Biserica Albă, cruci de cimitir și la intrarea în localități ș. a.
      Pr. prof. Nicolae Chifăr a expus tema ,,Marea Unire de la 1918. Realizare și consolidare” în care a arătat faptul că unirea a fost rezultatul voinței românilor și a ilustrat expunerea cu pasaje din pastoralele mitropolitului Nicolae Bălan.
     Av. Lazăr Gruneanțu împreună cu dr. Vasile Dudaș au realizat lucrarea ,,Din contribuția avocaților români la instararea administrației românești și organizarea justiției în județele Caraș-Severin și Timiș-Torontal”. În cadrul expunerii, au fost prezentate diverse legi, decrete și ordine care au rămas în vigoare după Unire, a fost prezentată situația justiției care în Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș  din totalul magistraților (definitivi, stagiari, notari) însumând 1950 de persoane doar 100 erau români, iar în Banat, 5, 3 devinitivi la Timișoara, Arad și Becicherecu Mare și 2 stagiari. În încheierea comunicării au fost prezentate câteva medalioane de juriști români din Banat.
     Prof. Mircea Măran în ,,Românii din Sefcherin. O comunitate dispărută” a prezentat auditoriului drama românilor din amintita localitate care în decursul unei singure generații s-a desnaționalizat. Românii au venit la Sefcherin în veacul al XVIII-lea din Rășinari, Banat, Oltenia, iar în 1919 ei erau deja sârbizați. În acest sens bazându-se pe o documentare arhivistică, prof. Măran a realizat chiar o listă din care amintim câteva nume: Daba Alexie, Țaran Lazar, Toporaș Lazar, Rumân Iosif ș. a.
   O interesantă expunere a fost realizată de cercetătorul științific Mircea-Gheorghe Abrudan în lucrarea ,,Contribuția Bisericii din Banat la făurirea și consolidarea Marii Uniri” în care s-a vorbit de hotărârea românilor din 1831 de la Ciacova unde s-a cerut înființarea unei Mitropolii naționale pentru românii ardeleni și bănățeni. Mitropolitul Andrei Șaguna a lăsat prin testament 50.000 florini pentru înființarea a două noi eparhii la Cluj și Timișoara.
     Au mai susținut comunicări profesori, arhivari, profesori de teologie, muzicologi, doctoranzi.
    Din partea parohiei Birda, preotul dr. Valentin Bugariu a prezentat comunicarea ,,De la Marea Unire la Revoluția de la 1989. Gătaia – Studiu de caz” în care autorul a pornit de la pregătirea Marii Uniri la Gătaia, apoi reforma agrară din 1921 și întemeierea Coloniei Gătaia. Apoi a fost prezentat Al Doilea Război Mondial și participarea ofițerilor Otto Benedict și Ion Șuța. A treia etapă a însemnat: instaurararea regimului comunist și efectele imediate: naționalizarea, colectivizarea și militarizarea zonei precum și participări locale la Revoluția din 1989.