sâmbătă, 20 iulie 2019

Expoziția ,,Hai la turtă la Sărcia”



            La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul s-a desfășurat în localitatea Sărcia din Banatul istoric cea de-a doua ediție a expoziției culinare ,,Hai la turtă la Sărcia” care a oferit celor prezenți alături de specialități culinare și o expoziție etnografică din Sărcia, Uzdin și Torac.
            Manifestarea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în biserica cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a parohiei Sărcia de către preoții Kristian Popi, administrator parohial și Valentin Bugariu de la parohia Birda, jud. Timiș. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala Armonia din Săcălaz.
Cuvântul de învățătură ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și ortodocșii bănățeni” a fost pregătit și susținut de către preotul Valentin Bugariu. Vorbitorul a pornit de la mărturia biblică a Vechiului Testament și a expus legătura de evlavie dintre ortodocșii bănățeni și Sfântul Prooroc Ilie precum și chipul Sf. Prooroc dăltuit de calendarul țăranului român. La final preotul din Birda a scos în priveliște activitatea cărturărească din Sărcia: Cultura și religia au rămas punți de legătură între românii dintr-o parte sau alta a graniței. Cu bucurie am primit monografia Sărcia-Sutiesca. Album monografic II (autori Valeri Moșescu și Iancu Murărescu, Edituta ICRV, Zrenianin, 2018, 163 p.) care demonstrează cu prisosință faptul că românii din această localitate și-au păstrat limba, credința și tradițiile rămânând astfel o comunitate vie.
Din partea parohiei Birda au fost oferite credincioșilor prezenți ultimele două numere ale revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” și calendar creștin-ortodox pe anul 2019.
          După otpustul Sfintei Liturghii la casa parohială s-a desfășurat expoziția ,,Hai la turtă la Sărcia” cu exponate din Ovcea, Torac, Sărcia, Uzdin, Săcălaz și Birda. Tot cu acest prilej au fost declamate poezii în grai bănățean. Poetul Pavel Pancarician-Leonti a recitat câteva poeme cuprinse în volumul Satu meu dragă Sărcie (Graph style, Novi Sad, 2010, 69 p.).