luni, 15 iulie 2019

Valentin Bugariu, Gătaia. Monografie, Editura Sitech, Craiova, 2018, 438 p.


Istoriografia contemporană cuprinde o în dinamica ei actuală o accentuată latură de evidenţiere a trecutului localităţilor. Motivele proliferării scrierilor monografice sunt legate de dezvoltarea firească a societăţii româneşti şi de buna dorinţă a elitelor culturale locale înspre a aşterne neutării evenimentele, instituţiile şi personalităţile care au definit în timp devenirea comunităţilor din care aparţin.
Banatul, un spaţiu românesc fruntaş prin exprimarea în istorie, a fost lăudat pentru modul în care şi-a temeluit existenţa, iar cultura, progresul social şi mentalitatea locuitorilor din Banat au fost dintotdeauna emblematice. Din fericire, cercetarea monografică bănăţeană s-a înscris şi ea în acest trend ascendent. Au apărut monografiile unor importante personalităţi ale locului, monografii de instituţii şi numeroase monografii de localităţi, scopul declarat al acestora fiind o cunoaștere amănunţită a evenimentelor „mărunte” care au contribuit la înfăptuirea momentelor istorice generale.
În duhul celor exprimate până acum, cercetarea monografică intitulată Gătaia. Monografie, avândul ca autor pe Preacucernicul Părinte dr. Valentin Bugariu, este o întreprindere valoroasă şi voluminoasă. Valoroasă pentru că aduce în atenţie trecutul unei importante localităţi bănăţene şi voluminoasă pentru multitudinea de informaţii istorice expuse pe mai mult de 400 de pagini.
Lucrarea amintită respectă întru totul exigenţele unei monografii exemplare. Planul porneşte de la cadrul natural şi geografic al zonei, trece prin istoria locului, a instituţiilor – între care la loc de cinste se află Şcoala şi Biserica – tratează dezvoltarea economică a comunităţii, apoi demografia, tradiţiile şi aspecte din multiculturalitatea zonei. De remarcat că fiecare informaţie istorică este susținută ştiinţific, cartea având un aparat infrapaginal cu peste 600 de note şi o bibliografie care însumează 335 de surse cercetate. Toate acestea recomandă cartea Părintelui Valentin Bugariu ca o lucrare monografică excepțională, cu valoare istoriografică indiscutabilă.
Trecând la conţinut, remarcăm faptul că autorul a folosit informaţie istorică diversă, culeasă din arhive bisericeşti şi laice, din cărţi şi studii, din scrieri literare şi memorialistice, din periodicele vremii şi din surse orale. Fineţea limbajului cărţii ne descoperă vocaţia literară a autorului, care a reuşit să creeze un text eminamente istoric, dar fără asperităţile şi laconismul de multe ori întâlnit în textele istorice. De aici se observă şi pasiunea pe care Părintele Valentin Bugariu o are pentru condei, lucrul lăudabil şi remarcabil
Pentru că a apărut în anul centenar al României Mari, după cum însuşi autorul mărturiseşte, „Monografia se doreşte un act de cinstire a înaintaşilor, de admiraţie a culturii şi civilizaţiei bănăţene din vremuri de mărire, cum ar întări Mihail Gaşpar (fiu al locului n.n.). Iar tipărirea volumului în anul 1918, o amintire smerită la 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, pentru eroii căzuţi pentru libertatea, independenţa şi unitatea tuturor românilor.” (Argument, p. 8)
Observăm din cele enunţate anterior că lucrarea Gătaia. Monografie este o jertfă săvârșită din mâini preoţeşti, din aceleaşi mâini care aduc pentru comunitate jertfa euharistică. Şi de aici valoarea cea mai mare a cărţii. Nu trebuie să uităm că Dumnezeu este cel ce proniază istoria şi fără a înţelege lucrul acesta nu ne putem poziţiona firesc în lume şi în existenţă. Aşa judecând lucrurile, viziunea pe care ne-o oferă Părintele Valentin Bugariu asupra istoriei localităţii Gătaia şi a comunităţilor ce gravitează administrativ şi economic în jurul acesteia este desprinsă din slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor, lucru ce aduce cinstire oamenilor ce vieţuiesc aici.

Pr. Daniel Alic