marți, 2 iulie 2019

Școala de Vară la Birda

Marți, 2 iulie în ziua prăznuirii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare a fost organizată o zi închinată acestei cinstiri. La orele dimineții a fost oficiat Acatistul Binecredinciosului Voievod Ștefan și Sfânt de către un sobor compus din participanți la Școala de Vară, preoți și copii. Rugăciunea a fost urmată de o cateheză susținută de P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul bisericii din Birda cu tema: ,,Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare în religie, istorie și literatură”. Lecția de religie a fost realizată cu ajutorul videoproiectorului oferind privitorilor informații și imagini din timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Au fost abordate mai multe subiecte care fac referire la cultul domnitorului reflectat în istorie și literatură (cronicari, Alecsandri, Bolintineanu, Delavrancea, Iorga, Sadoveanu, Mihail Gașpar).
O temă practică a reprezentat-o ,,Forme de cinstire ale Sfântului” cu exemple de cinstire personală și comunitară.
            Tot pentru a ilustra cateheza a fost organizată o expoziție de carte istorică și literară și icoane reprezentându-l pe Ștefan cel Mare și Sfânt.
         Tot ca o formă de cinstire adusă Sfântului Voievod a fost organizat un Atelier de desen și pictură cu tema: ,,Chipul Sfântului Ștefan văzut de mine”.
            În partea a doua a activității au fost organizate momente de destindere prin sport: tenis de masă și fotbal.
           La finalul întâlnirii prin amabilititatea domnului Ing. Florin Stoian s-a făcut un popas la Fabrica de Hârtie ,,Group Nitmar” din Birda unde participanții au văzut procesul tehnologic de fabricare (rolare, tăiere, etichetare, ambalare).
            S-au bucurat de toate aceste activități cei 31 de copiii din Gătaia, Boiteg și Birda, însoțiți de părinții Călin Negrea și Dragan Giorgiev, profesorii Nicoleta Brădeanu și Bianca Bădiță, preoteasa Veronica Bugariu și alți însoțitori.
            Și această activitate a fost realizată prin sprijinul domnului Marius Stoian, primarul Comunei Birda și al doamnei prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale din Birda.