miercuri, 6 decembrie 2017

,,Anghelos”, nr. 4 (60) / 2017

Prin grija P. C. Părinte Dan Gîrjoabă, redactorul șef al revistei a apărut numărul 60 al revistei parohiale ,,Anghelos” din Sînmihaiu Român. Editată de Parohia Ortodoxă din localitate, publicația în 16 pagini propune cititorilor un sumar bogat și diversificat. În aceste pagini întâlnim diverse producții literare: Editorial, eseu, meditație, cateheză, poezie, aniversări-comemorări ș. a..
            Un mănunchi de articole au ca temă Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. În această tematică se rânduiesc: Pastorala de Crăciun a Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan; articol tematic: ,,Nașterea Domnului; începutul mântuirii noastre!” de pr. Iosif Daniel Aldescu de la parohia Potoc; Editorialul: ,,Colindele Crăciunului, tradiție sfântă a neamului românesc” și o punere în practică a mesajului Praznicului: ,,Chemarea tinerilor la Praznicul Nașterea Domnului. Repere misionare” semnat de prof. drd. Vlad I. Bondre.
            Tot inițieri catehetice și omiletice tratează importanța unor praznice împărătești, rostul postiririi în societatea de astăzi: pr. Pompiliu Rediș, ,,Cuvânt la Soborul Maicii Domnului” și pr. Vasile D. Suciu, ,,Postul Nașterii Domnului”.
            Pr. Dan D. Gîrjoabă continuă un interesant studiu închinat unei probleme deosebite: ,,Drepturile omului și morala creștină” care a ajuns la cea de-a doua secțiune. Un gând aniversar este destinat Zilei de 1 Decembrie: ,,De Ziua Națională, să sfințim ˂˂icoana României>>” în care aflăm un îndemn la normalitatea acestui festin: ,,…De Ziua Națională a României ar fi fost mai indicat a vorbi mai puțin și a fi mai aproape unii de alții, pentru a ne privi în ochi, pentru a ne asculta și a deschide inima noastră la mărturia înaintașilor de viață și de credință”. (p. 9).

            O pagină îndoliată a fost închinată petrecerii din această viață a Părintelui Profesor Vasile Itineanț (1956-2017) de la Facultatea de Teologie din Timișoara. Preot la parohie, în două rânduri paroh; duhovnic și apoi profesor la Seminarul Teologic din Caransebeș, consilier eparhial apoi cadru didactic la Facultatea de Teologie din Timișoara unde a predat cursuri și seminarii atât la nivelul de licență cât și la cel de masterat. A propus diverse discipline din ramura practică a Teologiei: Licturgică, Pastorală, Sacru liturgic fiind autorul unor volume și studii folosite în cercetarea teologică.

            Mulțumim pe această cale părintelui redactor șef pentru publicarea articolului: ,,Anul Omagial al iconarilor și pictorilor bisericești în parohia Birda” care încearcă să puncteze pictura de la bisericile din Birda și Sîngeorge din diversele timpuri și școli artistice.