luni, 25 decembrie 2017

Praznicul Nașterii Domnului în parohia Birda

La Praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos a fost oficiată în Ajunul sărbătorii slujba Privegherii compusă din Vecerinia unită cu Litia și Utrenia la care au participat mai mulți credincioși și copii care au dus vestea cea bună a Nașterii Domnului pe la casele credincioșilor. După otpustul slujbei religioase au colindat și pe cei prezenți în biserică.
            În ziua prăznuirii a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. În cadrul acesteia s-au înălțat rugăciuni și pentru poporul dreptcredincios: ,,…Pomenește Doamne pe poporul care stă înainte și pe cei care, din binecuvântate pricini, nu s-au întâmplat aici și-i miluește pe dânșii și pe noi, după mulțimea milei Tale. Cămările lor le umple de tot binele; căsniciile lor în pace și în unire le păzește; pe prunci îi crește; tinerețile le călăuzește; bătrânețile le întărește; pe cei slabi de suflet îi îmbărbătează; pe cei risipiți îi adună, pe cei rătăciți îi întoarce și îi unește cu sfânta Ta sobornicească și apostolică Biserică…”. (Liturghier, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2012, p. 258). La momentul potrivit mai mulți copii și tineri s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos.


            La finalul Sfintei Liturghii mai mulți copii și tineri din parohie i-au colindat pe cei prezenți în Sfânta biserică. Din partea Parohiei au fost împărțite daruri atât pentru cei mai mici sub formă de dulciuri, cât și pentru cei mai mari: calendare creștin-ortodoxe de buzunar, revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”.