vineri, 22 decembrie 2017

,,Glasul Voislovei”, nr. 11 / 2017

Un nou număr al publicației ,,Glasul Voislovei”, o veritabilă cronică a satului Voislova realizată de ec. Petru Opruț, redactorul șef al revistei din Valea Bistrei.
            Editorialul, ,,˂˂Festivalul Coral-folcloric Valea Bistrei>> la prima ediție” ilustrează spectacolul realizat cu prilejul hramului bisericii ortodoxe ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Voislova, Negeia satului. Autorul articolului, ec. Petru Opruț punctează momentele sărbătorești ale zilei: participarea la Sfânta Liturghie a credincioșilor satului cărora s-au alăturat oficialități de la București și locale și inaugurarea Căminului Cultural care a suferit modificări prin noi amenajări a sălii de festivități precum și a anexelor (bucătărie, baie). Această realizare precum și editarea a unor vederi cu imagini cu satul de odinoară realizate de același harnic și inimos voislovean Petru Opruț se înscriu în aniversarea împlinirii a 620 de ani de atestare documentară a satului.
            În a doua zi (27 octombrie) pe scena Cominului Cultural au evoluat Corul ,,Grănicerii Văii Bistrei” și Corul Bisericesc din Finteușu Mare, jud. Maramureș. În a treia zi a Rugii, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului ,,Răsună Valea Bistrei” cu participarea a 7 coruri: Măru, două din Caransebeș, Bocșa, Dudeștii Noi și Finteușu Mare.
            Într-un alt articol, ,,Activitatea Corului ˂˂Grănicerii Văii Bistrei>> în anul 2017”, același autor trece în revistă participarea corului la diverse manifestări culturale: Miniconcert în biserica ortodoxă din Voislova; Festivalul ,,Brânzei și Țuicii” (Rășinari-Valea Stezii, Sibiu); Festivalul Coral ,,Rapsodiile neamului” (Dudeștii Noi, Timiș); Spectacol Caritabil (Oțelu Roșu, jud. Caraș-Severin); Festivalul de Colinde și Datini de Crăciun ,,Vin colindătorii” (Zăvoi, jud. Caraș-Severin); Spectacolul de Colinde ,,Alaiul Colindătorilor” (Caransebeș); Colind la Parlamentul României.
            Preotul Valentin Bugariu iscălește două contribuții: ,,Întâlnirea publiciștilor bănățeni la Muzeul Satului” (p. 4-5) și ,,Monografiștii satelor bănățene”.

            Integral revista poate fi consultată pe site-ul:  http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/glasul_voislovei_nr._11.pdf