duminică, 17 decembrie 2017

Concert de Colinde în parohia Banloc

Duminică, 17 decembrie cu începere de la orele 1600 a fost oficiată slujba Vecerniei în biserica cu hramul ,,Înălțarea Domnului” din parohia Banloc, protopopiatul Deta de un sobor de clerici format din P On. Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei, P. C. Părinți Ioan Ciprian Blagoe – Deta; George Danciu – Toager; Cristian Ardelean – Soca; Ciprian Boșca – Banloc și Valentin Bugariu – Birda. Răspunsurile liturgice au fost date de strana formată din bărbați și femei conduși de Cristian Lupșa.
După otpustul slujbei P. On. Părinte Ioan Prisăcean a susținut un cuvânt ocazional în care a arătat importanța colindei în spiritualitatea ortodoxă.
Corul Parohiei Ortodoxe Banloc condus de P. C. Părinte Petru Achim, parohul locului și Cristian Lupșa, cântăreț bisericesc a interpretat un buchet de colinde tradiționale românești, unele armonizări locale cum e colinda ,,Vine, vine Moș Crăciun” (de pr. Petru Achim). Între colinde, P. C. Ciprian Boșca a făcut un istoric al cântării corale din vremuri străvechi de la Banloc, amintind cu această ocazie de prof. Ioan Iedu, conducătorul unui astfel de cor și autor al monografiei comunei.
După 1989 prin introducerea Religie în școală – afirma amfitrionul Concertului - și predarea disciplinei de preoți a dat posibilitatea statornicirii a noi ansambluri corale. La Banloc sub bagheta părintelui Petru Achim s-a format un astfel de cor la care s-au adăugat și credincioși. Au fost pregătite cântările Sfintei Liturghii, pricesne, colinde, cântece patriotice și populare interpretate la Sfânta Liturghie oficiată la marile praznice ale Creștinătății, Ziua Eroilor, Ziua Națională a României, la serbările școlare dar și la colindarea sătenilor. Corul a reprezentat Parohia Banloc în câteva parohii și mănăstiri timișene, din Banat și chiar din Europa.
Sub formă de concluzie, părintele Petru Achim a afirmat că astfel format și pregătit Corul din Banloc reprezintă cu cinste cultura sătească din Banatul timișan.
S-au bucurat de frumoasele colinde, de interpretare, de rugăciune mai mulți credincioși din parohie, monahii de la Castelul Regal din Banloc, oficialități locale în frunte cu primarul comunei.

Cei prezenți cu acest prilej la biserică au primit daruri din partea parohiei.