vineri, 18 noiembrie 2016

,,Arhanghelul”, nr. 4 (20) ̸ 2016

         A apărut nr. 4 pe anul 2016 al revistei trimestriale de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” de la Birda.
            Și în acest număr se pot găsi articole care fac referire la cultura și religia locului (cronica parohială) dar și a întregului Banat și chiar a țării noastre.
            Amintim cuvântul pastoral al părintelui Silviu Ferciug de la parohia Bocșa Română, jud. Caraș-Severin intitulat ,,Nașterea Domnului – bucurie și speranță” care se întinde pe mai multe pagini (1, 2, 4 și 5). Pagina destinată activităților catehetice cuprinde eseul ,,Educația creștină” (p. 2) susținut de elevul Weisz Markus din clasa a VIII-a la Concursul Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, faza zonală de la Deta.
            Rubrica ,,Restituiri” propune cititorilor o traducere a volumului A szerb monostoregyházak történeti emlékei Délmagyarországon (1908) în tălmăcirea prof. Hilde Germer de la Școala Gimnazială din Birda. Debutul traducerii este dat de Mănăstirea ,,Sfântul Gheorghe” din localitatea Birda.
            ,,Cateheza” întruchipează un drept câștigat prin Revoluția din ՚89 ,,Sensul Libertății”. Autorul, prof. Ion Albu din Berzovia (jud. Caraș-Severin) vorbește de responsabilitatea asumării libertății. Rubrica ,,Semne” oferă doritorilor o introducere în teologia biblică a Vechiului Testament: ,,Viața lui Noe. O posibilă exegeză a textului sacru” de părintele Sebastian Andrei Petrescu de la Parohia Percosova, jud. Timiș.
            Părintele Valentin Bugariu începe din acest număr un studiu închinat Anului Comemorativ al Patriarhiei Române: ,,Tiparul și cartea bisericescă la români”. (p. 5). Același autor îmbie cititorii la lectură cu o recenzie la volumul Gânduri de lumină al părintelui Dan D. Gîrjoabă din Sînmihaiu Român, jud. Timiș (p. 7).

            Acest număr va fi însoțit de un calendar creștin-ortodox de buzunar care ne amintește de opera picturală a lui Filip Matei care în urmă cu 92 de ani a pictat biserica ortodoxă din Birda.