marți, 1 noiembrie 2016

,,Vatră nouă”, nr. 194, 2016

Prin amabilitatea C. Păr. Vasile D. Suciu, parohul bisericii ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Giarmata Vii, protopopiatul ortodox Timisoara II am primit la parohie numărul pe luna octombrie al revistei de cultură și spiritualitate editată de comunitatea locală sub conducerea inimosului și iscusitului părinte paroh.
Numărul se deschide cu un Editorial iscălit de Acad. Păun Ion Otiman despre ,,Regele Carol I (1839-1914)”, un medalion din volumul Contribuția Casei Regale a României la independența, întregirea și modernizarea țării de Păun Ion Otiman și Dorina Rusu.
Prof. Claudia Vlaicu, directorul Școlii Primare din localitate a realiza o cronică a începutului de an școlar: ,,Festivitățile de deschidere a anului școlar 2016-2017 la Școala Primară și Grădinița Giarmata - Vii”. În anul școlar care acum a început învață în clădirea Școlii și Grădiniței, 64 elevi din care 33 la ciclul primar și 31 la Grădiniță în două grupe. (p. 5). Îmbucurător este prezența Bisericii în activitatea școlii: ,,Potrivit tradiției școlii noastre, deschiderea anului școlar 2016-2017 a fost binecuvântată de preotul paroh Vasile Suciu și preotul Ioan Mermeze, cărora pe această cale le mulțumim că ne-au fost alături”. (p. 4).
Părintele Suciu înscrie pe memoria hârtiei o sărbătoare deosebită a satului: ,,Ruga - Kerwei-ul satului Giarmata Vii-Uberland” întâmplat în 2016 cu prilejul împlinirii a 210 ani de la prima atestare dosumentară a localității.
O activitate catehetică deosebită a fost ,,Școala de Vară În Grădina Maicii Domnului” inițiată și coordonată de părintele paroh Vasile Suciu desfășurată în 24-25 august. La această activitate au participat 21 de tineri și 12 adulți din parohiile Giarmata Vii și Giarmata. Aceștia au participat la momente de rugăciune, ore de cateheză, pelerinaje ș. a. m. d.
Revista este întregită de multe alte materiale deosebit de interesante: o pagină de curiozități sub genericul ,,Știați că...”, mărturii patristice etc.
Revista poate fi consultată integral pe site-ul:  http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/vatra_noua_194.pdf