duminică, 21 aprilie 2019

,,Foaia Govândarului”, nr. 112 / 2019


   A apărut numărul pe mai-iunie al periodicului editat de Parohia Ortodoxă Română ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Reșița – Govândari. Ajunsă în cel de al XVI-lea an de apariție neîntreruptă revista propune credincioșilor din parohie un sumar bogat și diversificat.
   Editorialul, ,,Rusaliile – ziua de nașterii a Bisericii” este iscălit de către preotul Petru Berbentia, parohul bisericii ortodoxe din cartierul reșițean Găvândari. Din cuprinsul articolului de fond aflăm următoarele: ,,Din punct de vedere istoric, Praznicul Rusaliilor și Praznicul Învierii sunt cele mai vechi sărbători creștine, fiind prăznuite încă din perioada apostolică. În afară de ceea ce relatează Sf. Ap. Pavel și Sf. Evanghelist Luca, mai știm că această sărbătoare este amintită și în Constituțiile Apostolice, fiind numărată printre sărbătorile în care scavii erau eliberați de muncile obișnuite” (p. 3).
      Tot în cuprinsul revistei pot fi regăsite abordări catehetice și pagini istorice. Astfel prof. Nicolae Adrian Păunescu este autorul studiului ,,Rugăciunea – aspect al cadrului comunitar al cultului ortodox (I)” și istoricul Alexandru Nemoianu semnează articolul ,,Câteva amintiri despre Părintele Coriolan Buracu” (p. 12-13).
      Copiii au paginile dedicate loc cu conținut catehetic și ludic.
      Felicitări părintelui protopop Petru Berbentia și celorlați redactori ai revistei!