luni, 29 aprilie 2019

Hram și Rugă bănățeană la Gătaia


   La Praznicul Învierii Domnului, biserica ortodoxă a orașului Gătaia și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej în a doua zi a Praznicului a fost organizată Ruga tradițională.
       Ruga a debutat prin oficierea slujbei de hram la inițiativa P. C. Părinte Călin Negrea, parohul locului în curtea bisericii parohiale. Cu acest prilej au mai slujit P. C. Părinți Matei Codruț de la Spitalul de Psihiatrie din localitate, Valentin Bugariu de la parohia Birda și Iulian Popa de la parohia Colonia Gătaia.
      În cuvântul ocazional de învățătură, părintele paroh a scos în relief importanța Bisericii în toposul locului dar și contribuția protopopului și scriitorului Mihail Gașpar la dezvoltarea culturii satului de odinioară de pe Bârzavă, astăzi prosper orășel în Câmpia Banatului.
    Dl. Raul Cozarov, primarul Orașului în numele Administrației locale a amintit de importanța Bisericii ca Academie a satului așa cum a fost trăită și mărturisită de Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan.
    Pornind din curtea bisericii până la platoul din fața Căminului Cultural, gazdele și goștii s-au petrecut în acorduri de muzică populară și de joc tradițional. Cu această ocazie și-au dat concursul două Ansambluri de Dansuri ,,Florile Bârzavei” din Gătaia și ,,Fialocka” din Butin. Au evoluat mai mulți copii din Gătaia și imediata ei apropiere: Denisa Scrofan, Patricia Bontescu, Alexandru Orășanu, Andreea Dragoș, Ana Negrea, Timeea Radovan, Ștefi și Maria Nevodenszki, precum și interpreți consacrați din muzica bănățeană.