sâmbătă, 27 aprilie 2019

Vecernia Punerii în Mormânt a Domnului


   Din Evanghelie: Matei 27, 1-54; Ioan 19, 31-37; Matei 27, 55-61
   ,,Dar Iisus, strigând iarăși cu glas mare, Și-a dat duhul. Și iată catapeteasma templului s-a sfâșiat în două de sus până jos, și pământul s-a cutremurat și pietrele s-au despicat; Mormintele s-au deschis și multe trupuri ale sfinților adormiți s-au sculat. Și ieșind din morminte, după învierea Lui, au intrat în cetatea sfântă și s-au arătat multora”. (Matei 27, 50-53).
      Din Paremii: Isaia
      ,,Dar El a luat asupra-Și durerile noastre și cu suferințele noastre S-a împovărat, Și noi îl socoteam pedepsit, bătut și chinuit de Dumnezeu, Dar El fusese străpuns pentru păcatele noastre și zdrobit pentru fărădelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mântuirea noastră și prin rănile Lui noi toți ne-am vindecat. Toți umblam rătăciți ca niște oi, fiecare pe calea noastră, și Domnul a făcut să cadă asupra Lui fărădelegile noastre ale tuturor. Chinuit a fost, dar S-a supus și nu Și-a deschis gura Sa; ca un miel spre junghiere s-a adus și ca o oaie fără de glas înaintea celor ce o tund, așa nu Și-a deschis gura Sa. Întru smerenia Lui judecata Lui s-a ridicat și neamul Lui cine îl va spune? Că s-a luat de pe pământ viața Lui! Pentru fărădelegile poporului Meu a fost adus spre moarte” (53, 4-8).
     Stihoavna:
   Când Te-ai pogorât de pe lemn mort, cel din Arimateea pe Tine, Viața tuturor, cu smirnă și cu giulgiu Te-a înfășurat, Hristose, și cu dragoste s-a îndemnat a săruta, cu inima și cu buzele, trupul Tău cel nestricat. Însă fiind cuprins de frică, se bucura strigând către Tine: Mărire smereniei Tale, Iubitorule de oameni.