luni, 1 aprilie 2019

,,Sfeșnicul”, nr. 2 (2018), nr. 1 (2019)


   A apărut un nou număr al revistei semestriale ,,Sfeșnicul” a Parohiei Ortodoxe și a Școlii Gimnaziale din Mașloc, jud. Timiș.
    Din cuprinsul bogat și diversificat tematic am reținut câteva rubrici: activități pedagogice și metodice; tradiții și obiceiuri, cronica educațională a Școlii și a Parohiei din Mașloc. La aceste alcături realizate de profesori și preoți se adaugă și cele realizate de elevi: concursuri școlare, poezii, desene, fotografii ș. a.
     Sumarul acestui număr este deschis de un articol iscălit de prof. Aura Danielescu, ,,Sindromul asperger” din care aflăm faptul că acest sindrom reprezintă o ,,tulburare de dezvoltare și se caracterizează prin afectarea comportamentului social, dificultatea înțelegerii modalităților de interacțiune socială, manifestări specifice autismului” (p. 3).
  Prof. univ. dr. Anton Ilica de la Arad propune cadrul manifestărilor religioase și educaționale din 2019 sub tema ,,Anul Omagial al Satului românesc”. Sub această tematică se grupează și articolele și manifestările cuprinse în acest număr: sărbători naționale, religioase, datini, obiceiuri, eresuri.
  Prof. Alina Sorina Spineanu, directorul Școlii Gimnaziale din Mașloc propune un proiect de valorificare a Satului bănățean: ,,Izvoare tradiționale bănățene” inițiat de Școala din Mașloc în colaboare cu 4 școli din mediul rural și 2 din cel urban. S-a dorit scoaterea în priveliște a graiului bănățean și al costumului popular prin participarea a 91 de elevi din cele 6 școli. (p. 4).