luni, 15 aprilie 2019

,,L. T. G. – povestea continuă”, număr aniversar


   A apărut cel de-al doilea număr al publicației elevilor de la Liceul Teoretic Gătaia, un număr aniversar închinat memoriei poetului Nichita Stănescu care pe 31 martie ar fi împlinit 86 de ani de la naștere.
   Articolul de fond ,,Amintire despre Nichita” este iscălit de eleva Patricia Bontescu care a realizat o izbutită fișă biografică a Poetului Necuvintelor. Dincolo de date biografice de dicționar, autoarea acestui medalion îl simte pe Nichita prin propria sensibilitate poetică. Pentru frumusețea prezentării voi reda câteva rânduri: ,,Ar fi bine să ne amintim mereu de Nichita Stănescu, așa cum a gândit, așa și-a iubit cuvintele, și-a iubit oamenii, a iubit viața, a iubit limba în care scria și pe care a slujit-o cu credință și devotament. Nichita a fost iubire. Nichita este iubire… […].
   În poezie, Nichita nu este doar un creator, ci un inventator… un inventator pentru <<limba poezească>> și un inovator care răstoarnă tot ceea ce știam despre poezie. Nichita nu seamănă cu nimeni…
     Poezia lui Nichita este însăși existența sa, poezia existenței sale. O poezie simplă-complicată și duioasă în care lucrurile banale care ne înconjoară (sau care ne aparțin), firescul, cotidianul se transformă, prin metaforă, în poezie. El dezbracă lumea de meschinărie, de urâciune, de oroare, și, ca prin miracol, o transformă în vers. Poetul donează câte puțin din frumusețea sufletului său lumii pentru a o înfățișa plină de măreție și mister. Nichita vede frumosul în tot ceea ce îl înconjoară și își transpune sufletul în poezie. Poate de aceea tema principală a operei sale este iubirea” (p. 1).
    În cuprinsul acestui număr aflăm câteva din reușitele elevilor: ,,Trupa de teatru”; ,,Cercul de dezbateri” care în 22 februarie a. c a tratat prima temă: ,,Testarea medicamentelor pe animale”; ,,Clubul de lectură”. Două rezultate foarte bune obținute la învățătură au fost consemnată în cronica ,,Stăruință în succes” realizată de Weisz Markus. E vorba de două eleve Robillard Nicole și Bontescu Patricia care au obținut locurile I și III la Olumpiada de Limba Franceză, faza zonală.
      Tot în revistă regăsim poezie semnată de Dănulețiu Pavel și rubrica ,,Știați că?”.
      Revista poate fi consultată la biblioteca Liceului Teoretic din Gătaia.