vineri, 5 aprilie 2019

Lansare de carte la Timișoara


   În perioada 4-7 aprile are loc la Timișoara Salonul de Carte Bookfest care oferă 25.000 volume într-o gamă variată: beletristică, carte științifică, pentru copii ș. a. apărute în cadrul unor edituri de prestigiu din București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.
      În 4 aprilie au fost lansate 7 cărți realizate de Editura Universității de Vest și Brumar din Timișoara cu conținut diversificat: literatură (dialectală, roman), carte științifică (jurnalism, limbi moderne). Cu acest prilej au vorbit autori, critici literari și profesori universitari: Cornel Ungureanu, Șerban Foarță, Ioan Viorel Boldureanu, Otilia Hedeșan, Marcel Tolcea și Lucian-Vasile Szabo.
    De la orele 18,00 a fost prezentat volumul Culegere de texte alese din literatura dialectală bănățeană pentru serbări și concursuri școlare, Editura Universității de Vest, Timișoara, 2018, 290 p. Despre acestă carte au vorbit: Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, Otilia Hedeșan, prorector al Universității de Vest și autorul prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu cunoscutul etnolog bănățean.
   Criticul literar Cornel Ungureanu a apreciat faptul că Banatul a oferit literaturii române o contribuție deosebită a autorilor dintre Mureș și Dunăre cu scriitori unici cum au fost Tata Oancea și Marius Munteanu.

    Folcloristul și profesorul universitar Otilia Hedeșan a apreciat volumul ca poveste atipică și a întărit cele afirmate printr-un fragment din poezia lui Sorin Olariu.
    Etnologul Ioan Viorel Boldureanu, editor coordonator al volumului a scos în priveliște faptul că literatura dialectală bănățeană este și singura, unica creație poporană din literatura română. Cel care a valorificat literatura dialectală bănățeană a fost Gabriel Țepelea, profesor secundar la Timișoara și Lugoj (1938-1944) și lector universitar de Istoria Limbii Române la Universitatea din Timișoara (1962-1964). În 1948 Gabriel Țepelea și-a susținut teza de doctorat cu tema Gheorghe Gârda și literatura dialectală bănățeană în fața comisiei formată din Iorgu Iordan (președinte), G. Călinescu (coordonator științific), Tudor Vianu și Umberto Cianciollo (referenți). Teza de doctorat a fost apreciată cu ,,Magna cum laudae”.
      Profesorul Ioan Viorel Boldureanu pledează pentru un sistem de scriere a literaturii dialectale fără de care aceasta ar fi folclor. În prefața volumului oferă creatorilor în grai un îndreptar în redarea în scris: ,,Precizări cu privire la redarea în scris a rostirii dialectale bănățene” (p. 15-19). În concluzie, vorbitorul a apreciat faptul că literatura dialectală bănățeană este una vie dovadă stau cele 170 de texte cuprinse în acest volum.
    Cartea reprezintă fără îndoială o contribuție deosebită în Anul Omagial al Satului românesc în care rostirea alături de portul popular rămân două remarcabile tezaure ale spiritualității locului.