marți, 9 aprilie 2019

Pe urmele Patriarhului Nicodim Munteanu la Arad

Marți, 9 aprilie în organizarea Centrului de Studii Teologico-Istorice și de Prognoză Pastoral-Misionară al Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion Felea” din Arad a avut loc o sesiune de comunicări științifice denumită Conferința Națională: ,,Patriarhul Nicodim Munteanu și memoria istorică a interbelicului românesc”. Manifestarea științifică a fost moderată de către pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie arădene. La acest eveniment comemorativ a participat și prof. dr. Alexandru Popa, prorectorul Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad care a evidențiat rolul pozitiv adus de Teologia Ortodoxă în Universitate și în societatea de pe Mureș.
Șirul comunicărilor a fost deschis de către Preasfințitul Părinte dr. Emilian Crișanul, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova și episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Primul dintre vorbitori a tratat tema: ,,Patriarhul Nicodim Munteanu în anii regimului comunist din România” în care a scos în relief presiunile regimului comunist asupra Patriarhului Nicodim.

Părintele Prof. Dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie ,,Andrei Șaguna” din Sibiu a prezentat lucrarea ,,Patriarhul Nicodim Munteanu sub vremi” în care a făcut biobibliografia Înatului Chiriarh accentuând câteva elemente ale formării religioase: ambii părinți au devenit monahi, Sfântul Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei l-a inițiat în viața bisericească din reședința eparhială de la Iași. Prin grija Sfântului Iosif a urmat cursurile Academiei Duhovnicești din Kiev fiind apoi ales preot și predicator al Catedralei Mitropolitane, profesor și director al Seminarului ,,Sfântul Andrei” din Galați, stareț, episcop-vicar, episcop titular, mitropolit și apoi patriarh.
În cadrul biografiei, conferențiarul a punctat două elemente deosebite: prietenia între Nicodim Munteanu și mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului concretizată în publicarea unor articole în ,,Revista Teologică” începând cu anul 1907 și perioada de retragere de la Neamț (1924-1936), perioadă în care atât Mănăstirea cât și satele din împrejurimi au cunoscut prosperitatea prin exploatarea forestieră se aici. Înflorirea culturală s-a produs prin apariția Tipografiei Mănăstirii Neamțului. Acum și aici Nicodim Munteanu a tradus lucrări omiletice și apologetice din Teologia rusă, a tradus integral Noul Testament și mai multe cărți ale Vechiului Testament.
Al treilea conferențiar a fost Pr. Prof. Dr. Mihai Săsăujan de la Facultatea de Teologie ,,Justinian Patriarhul” din București și consilier cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În debutul comunicării a fost prezentată puțina bibliografie închinată Patriarhului evocat. Întreaga comunicare a fost concepută ținând seama de 4 momente importante: Domnia lui Carol al II-lea, regimul legionar, cel de dictatură antonesciană și instalarea regimului comunist în România. În cadrul acestora a fost evidențiată atitudinea Patriarhului Nicodim în susținerea organizației civice Straja Țării, cererea expresă de retragere a preoților din politică și de integrare a învățământului teologic în Biserică. În ceea ce privește problematica războiului și a instaurării regimului comunist au existat luări de poziție prin intermediul pastoralelor, scrisorilor și articolelor în presa bisericească.

Pr. Lect. Dr. Ștefan Negreanu și Pr. Lect. Dr. Gabriel Basa au încheiat șirul comunicărilor științifice prin două prezentări power-point a referetatelor pregătite: ,,Patriarhul Nicodim Munteanu și Biserica Ortodoxă Română în tensiunile celui de al doilea Război Mondial” și ,,Patriarhul Nicodim Munteanu – traducător neobosit și îndrumător al activității tipografice”. Cele două comunicări au fost susținute din punctul de vedere al cercetării istoriei bisericești universale și românești.
În încheierea evenimentului teologic-cultural arădean, Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului a amintit câteva lucruri despre Patriarhul Nicodim Munteanu prin intermediul unor colaoratori apropiați ai acestuia cum a fost Profesorul I. D. Ștefănescu, cu prilejul târnosirii de către Patriarh și Rege a Catedralei din Timișoara (1946). Un lucru mai puțin știut în istoriografia bisericească o reprezintă contribuția Patriarhului Nicodim în calitatea de Mitropolit al Moldovei (1936) la înființarea Episcopiei Timișoarei, el fiind însărcinat de Sfântul Sinod de a pregăti documentația în acest sens.
Sesiunea științifiică închinată Patriarului Nicodim Munteanu s-a încheiat prin întrebări și răspunsuri pe marginea referatelor.